Låt inte extremisterna splittra oss

Polis behövde skingra upploppsmän som samlats på Amiralsgatan i Malmö på fredagskvällen. Våldsverkare som slår sönder egendom och kastar sten mot polis ska lagföras.

Polis behövde skingra upploppsmän som samlats på Amiralsgatan i Malmö på fredagskvällen. Våldsverkare som slår sönder egendom och kastar sten mot polis ska lagföras.

Foto: TT

Ledare2020-09-01 05:00
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Under fredagen var det våldsamt upplopp i Malmö. Bilder av brinnande bildäck och skräp mitt på Amiralsgatan spreds på nätet. Bakgrunden till upploppet var att provokatören och extremisten Dan Park och den danska högerextremisten och partiledaren för Stram Kurs, Rasmus Paludan, hade planerat en koranbränning utanför en moské i Rosengård. 

Men arrangörerna nekades demonstrationstillstånd av polis och domstol, med förklaringen att ordningen inte kunde säkras. Och när Paludan trots detta reste över sundet till Malmö stoppades han på gränsen mellan Danmark och Sverige, och visades tillbaka över bron.

Passerade gränsen gjorde däremot en grupp anhängare till Paludans parti Stram Kurs. Några tog sig till Stortorget där de bland annat spelade fotboll med en koran, och ropade okvädesord om islam. Strax därefter upplöste polisen manifestationen. Sex av Stram Kurs-anhängarna frihetsberövades misstänkta för hets mot folkgrupp. 

Några andra av sympatisörerna tog sig till Emilstorp, i närheten av Rosengård för att filma en egen koranbränning. Filmen fick sedan spridning på den SD-anknutna nätsajten Samhällsnytt.

Det var dessa händelser som tände gnistan till det våldsamma upploppet, det menar Skånepolisen. Upploppet skedde i huvudsak längs med Amiralsgatan mellan stadsdelarna Annelund och Rosengård. Det handlade om bränder, skadegörelse och stenkastning mot polis och räddningstjänst. Det har också framkommit uppgifter till Kvällsposten (30/8) att några av upploppsmännen uttryckt antisemitiska slagord. Antalet som deltog i upploppet var någonstans mellan 200 och 300. 

Det finns element som försöker driva på en utveckling av ökad våldsamhet mellan samhällets olika grupper. Högerextrema hetsare som flyttar gränserna för vad som är ett anständigt sätt att prata om andra människor. Men också de som slår sönder egendom och ger sig på myndighetspersonal. 

De som ägnar sig åt hotfull hets och uppvigling ska lagföras. Samma sak ska gälla för våldsverkare som slår sönder egendom och kastar sten mot polis. 

Men man måste även påminna om det självklara att de allra flesta i samhället inte ställer sig bakom vare sig hetsare eller våldsverkare. De allra flesta människor vill leva i fred och lugn, inte hetsa eller förstöra.

Bland annat vittnas det om hur vuxna, kvinnor och män, under fredagskvällen försökte lugna flera av de unga upploppsmännen. Många i området kring Annelund och Rosengård ställde också upp mitt i natten med att städa upp gatorna från bråte efteråt. 

I en artikel i DN (29/8) uppmärksammade journalisten Niklas Orrenius hur Malmös civilsamhälle och politiker samlade sig i Rosengårds centrum för att samtala om Paludans planerade besök i staden. "Det var judar, muslimer och kristna. Agnostiker och ateister. Vänsterpolitiker och högerpolitiker", skriver han. 

Och det är en viktig insikt. Det är hela samhällets ansvar att inte låta extrema krafter ställa grupp mot grupp. Politiker har ett stort ansvar i att inte göda extremisternas konfliktlogik, och att avstå ett förråat språk.