Kriminaliteten fÄr inte bita sig fast i StrÀngnÀs

Explosionen i Finninge ska inte ha gett upphov till nÄgra fysiska personskador. Den drabbade fastigheten bedöms ha fÄtt ringa skador. Men skadorna som uppstÄr behöver inte vara materiella eller fysiska. Lika allvarligt Àr hur en grundtrygghet som fram till dÄdet varit sjÀlvklar kan ha förlorats.

Explosionen i Finninge ska inte ha gett upphov till nÄgra fysiska personskador. Den drabbade fastigheten bedöms ha fÄtt ringa skador. Men skadorna som uppstÄr behöver inte vara materiella eller fysiska. Lika allvarligt Àr hur en grundtrygghet som fram till dÄdet varit sjÀlvklar kan ha förlorats.

Foto: Robin Folkö

Ledare2024-02-06 15:52
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

”Man kĂ€nner att det nĂ€rmar sig. Jag trodde inte det skulle hĂ€nda hĂ€r”. Rolf Wallinders uttalande till tidningen ringar in vad mĂ„nga mĂ€nniskor kĂ€nt de senaste mĂ„naderna nĂ€r bomber briserat i bostadsomrĂ„den runt om i landet. 

Tidigt pÄ tisdagsmorgonen sprÀngs en bomb i Finninge i StrÀngnÀs. Explosionen ska inte ha gett upphov till nÄgra fysiska personskador. Den drabbade fastigheten bedöms ha fÄtt ringa skador.

Men skadorna som uppstĂ„r behöver inte vara materiella eller fysiska. Lika allvarligt Ă€r hur en grundtrygghet som fram till dĂ„det varit sjĂ€lvklar kan ha gĂ„tt förlorad. Att det inte lĂ€ngre Ă€r sjĂ€lvklart att kĂ€nna att man kan gĂ„ och lĂ€gga sig och vakna oskadd igen. Att det inte gĂ„r att kĂ€nna sig sĂ€ker i sitt eget hem. En kĂ€nsla att vara utsatt. Att det kan hĂ€nda igen. 

NĂ€r vĂ€l denna grundtrygghet Ă€r förlorad Ă€r den svĂ„r att fĂ„ tillbaka igen och det Ă€r inte bara i StrĂ€ngnĂ€s som den riskerar att urholkas. 

Bomber har briserat i mÄnga stÀder och bostadsomrÄden runt om i Sverige. OmrÄden dÀr de boende trodde att de var sÀkra.

Det vĂ€rsta med bomber Ă€r att deras verkan sĂ€llan kan begrĂ€nsas till en lĂ€genhet eller ett hus. Andra pĂ„verkas, hem förstörs, personer skadas. I vĂ€rsta fall mister mĂ€nniskor sina liv, som den 25-Ă„riga nyexaminerade lĂ€raren Sara i Uppsala som i höstas avled efter att en bomb exploderat i grannens hus. 

I skrivande stund spekuleras det om sprĂ€ngdĂ„det, i likhet med mĂ„nga andra den senaste tiden, kan ha nĂ„gon koppling till de pĂ„gĂ„ende gĂ€ngkrigen. Om det Ă€r sĂ„ Ă€r Ă€nnu för tidigt att slĂ„ fast. Men det gĂ„r heller inte att utesluta. 

GĂ€ngkriminaliteten finns i StrĂ€ngnĂ€s, Ă€ven om den hittills inte tar sig samma uttryck som i exempelvis Eskilstuna. 

Det som sÀrskilt utmÀrkt gÀngens verksamhet i kommunen Àr rekryteringen av barn och unga, vilket ledarsidan skrev om hÀromdagen

Unga frÄn StrÀngnÀs har Äkt till andra stÀder för att utföra brott, Àven mycket grova vÄldsbrott.

Hur kan det ske i en stad dÀr det pÄ pappret finns mÄnga och starka skyddsfaktorer för att göra barnen extra svÄra att rekrytera? Det har varken kommunen, polisen eller nÄgon annan hittills kunnat svara pÄ.

Men efter bombdÄdet mÄste alla larm hos kommunen och polisen ljuda högt. Kriminaliteten, oavsett om den Àr organiserad eller inte, ska inte fÄ möjlighet att fÄ ytterligare fÀste i staden.