Ett häpnadsväckande politiskt självmål av S

Om de inte vinner guldmedaljen så har åtminstone Socialdemokraterna en given pallplats i tävlingen om årets politiska självmål. Om det beror på inkompetens eller cyniskt kalkylerande återstår att se.

Det socialdemokratiska Kombilotteriet ifrågasätts efter att DN avslöjat att man sålt lotter med ytterst tveksamma säljmetoder.

Det socialdemokratiska Kombilotteriet ifrågasätts efter att DN avslöjat att man sålt lotter med ytterst tveksamma säljmetoder.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-09-16 18:54
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Lotteriverksamheten har länge varit en viktig inkomstkälla för Socialdemokraterna och SSU. Förra året tjänade partiet 9,8 miljoner kronor och SSU 6,3 miljoner kronor på försäljningen. 

Partiet äger den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Föreningen har i sin tur ett dotterbolag Kombispel som ansvarar för Kombilotteriet.

Under torsdagen avslöjade DN (12/9) att Kombispel anlitat bolaget ”Effective communication”, som genom ett callcenter i Barcelona, sålt kombilotter.

Säljmetoderna på callcentret var minst sagt aggressiva och försäljningen riktade in sig på en tydlig kundgrupp: Äldre människor. 

Den enda gången som de unga säljarna fick avbryta samtalet var om kunden uttryckligen sa att den är demenssjuk eller har god man. 

Men personer som var förvirrade, som uppenbarligen inte förstod att de inte köpte en lott, utan ett abonnemang, var det inga problem att sälja till.

Det har funnits varningssignaler att allt inte stod rätt till. Kombilotteriet har, sedan maj 2022 då callcentret i Barcelona fick sitt uppdrag, anmälts 18 gånger till Konsumentverket för sin telefonförsäljning (SVT 12/9).

Men Socialdemokraterna hörde inte – eller valde medvetet att ignorera – dessa signaler.  

S-ledningen borde ändå ha förstått att partiet befann sig i ett krisläge när DN publicerade sin granskning. Men under torsdagen var svaren från partiet, genom gruppledaren i riksdagen Lena Hallengren, svävande (SVT 12/9). S meddelade att telefonförsäljningen hade pausats och att man skulle gå till botten med vad som hänt. Skulden, antyddes det, var helt och hållet telemarketingföretagets.

undefined
Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren lämnade svävande svar om lotteriförsäljningen under torsdagen.

Det dröjde till fredagen innan S började handla resolut. På en presskonferens meddelade partisekreterare Tobias Baudin att Socialdemokraterna slutar med telemarketing, att Kombispels vd fått sparken och att hela styrelsen för Kombispel uppmanas att avgå. 

Så är det här tillräckligt för att vända blad? 

Nej, det är det inte. För det svarar inte på frågan varför ägaren, Socialdemokraterna, inte haft bättre koll på verksamheten. 

Det är inte första gången som partiet fått kritik för sin lotteriverksamhet.

2013 prickades Socialdemokraterna av dåvarande Datainspektionen (numera Integritetsskyddsmyndigheten) för att partiet olovligen utnyttjat sitt medlemsregister för att sälja lotter.

2017 kunde DN visa att Kombispel och A-lotterierna, med offensiv marknadsföring, sålt lotter på kredit till redan skuldsatta personer. En särskilt utsatt grupp bestod av pensionärer födda på 1940- och 50-talet, som hade funnits i Kronofogdens register under många år.

Den här typen av tveksamma säljmetoder går inte bara, och det med rätta, att ifrågasätta utifrån ett moraliskt och etiskt perspektiv. Det finns även ett annat skäl till att Socialdemokraterna, A-lotterierna och Kombispel borde ha haft bättre koll på sina affärer.

Tidöpartierna med Sverigedemokraterna i spetsen vill strypa Socialdemokraternas möjligheter att tjäna pengar på lotter. 

I juni 2023 gav regeringen, med en tydlig adressering till S, en utredare i uppdrag att föreslå ett skärpt regelverk eller ett förbud av de partipolitiska lotterierna. Utredaren föreslog i början av mars i år en skärpning av reglerna snarare än ett förbud. 

Men efter DN:s avslöjande öppnar flera moderater och sverigedemokrater åter för frågan om partilotterierna bör förbjudas (DN 12/9)

Detta är nog för att ge S huvudvärk. Men i helgen har Expressen (14/9) och Svenska Dagbladet (15/9) även avslöjat att ”Effective communication” haft flera anställda på sitt callcentret i Barcelona som kan kopplas till organiserad brottslighet. Om alla jobbat med Kombilotteriet är oklart. Callcentret har flera bolag som kunder. Men minst en person, en av cheferna som ledde försäljningen av lotterna, var samtidigt efterlyst för att avtjäna ett fängelsestraff i Sverige.

undefined
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin meddelande under fredagen att partiet satt ned foten och vidtagit flera skarpa åtgärder.

För Socialdemokraterna är därför det här inte bara en kris som handlar om viktiga ekonomiska intäkter. Nu har den även övergått till att handla om grundläggande trovärdighet för deras politik.

Hur kan väljarna fortsätta att tro att S vill värna pensionärer, när man samtidigt utnyttjar de svagaste? Och hur trovärdigt är deras krav på att man ska stävja organiserad brottslighet genom att begränsa antalet underleverantörer, när de själva säljer lotter med hjälp av underleverantörens underleverantör? 

Det här är helt enkelt ett häpnadsväckande klantigt politiskt självmål.

Socialdemokraterna måste förklara för sina medlemmar och väljare varför man inte förmått – eller i värsta fall inte brytt sig om – att ha bättre koll på verksamheten.