Lotta platserna till populära friskolor

.

.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Ledare2019-12-24 05:44
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Moderaterna vill öka likvärdigheten i svensk skola och särskilt höja kunskaperna hos invandrade elever. Det säger de i måndagens debattartikel i tidningen. 

Men vad är Moderaternas politik för detta? Debattartikeln är en floskelkavalkad, med närmast total avsaknad av konkreta förslag. 

Den som läser partiets skolpolitiska dokument finner förvisso en del konkretion, som förslag på införande av fler skoltimmar, obligatorisk läxhjälp och utökning av rätten till förskola för barn till arbetslösa, från dagens 15 timmar till 30. Desto märkligare att inget av dem hittade in i en debattartikel undertecknad bland annat av den skolpolitiska talespersonen Kristina Axén Olin.

Och så finns det en fråga om likvärdighet som Moderaterna, och långt ifrån bara de, är livrädda för att peta i. Det handlar om det sätt på vilket elever kommer in på friskolor. 

Urvalskriteriet i dag är kö dit många föräldrar tidigare ställde sina barn från födseln. Flera friskolor har ändrat reglerna något. Till Internationella Engelska Skolan får man exempelvis ställa sig i kö året efter födelseåret. Men grundproblemet kvarstår: För att få gå i de mest sökta friskolorna gäller i praktiken att barnet har fötts i Sverige och har välinformerade föräldrar.

Detta är social snedrekrytering som helt tippar över. Kösystemet stänger dörren till populära friskolor för elever som kommer till Sverige i skolåldern och/eller har mindre insatta föräldrar.

Den statliga Skolkommissionen, som presenterade sin slutrapport 2017, föreslog därför att kö som urvalskriterium till friskolor skulle överges. I stället skulle platserna till de översökta skolorna lottas ut.

Förslaget var inte särskilt populärt men argumenten mot var till stor del goddag yxskaft. Moderaterna menade att förslaget hotade det fria skolvalet. Men hur fritt är skolvalet för den vars väg till en skola är stängd enbart på grund av vem hon eller han är av födsel?

Det ligger närmare till hans att misstänka att motståndet mot lottning styrs av opportunism och klassintresse. Det förra gäller i hög grad regeringen. Det senare gäller Moderaterna. Partiet vill inte beröva den egna väljarbasen dess privilegier.

Alex Voronov