Lyssna på vad Jimmy Jansson faktiskt säger

Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) återkommer gång på gång till en retorik som går ut på att vissa människor ska ha mer rättigheter än andra.
Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) återkommer gång på gång till en retorik som går ut på att vissa människor ska ha mer rättigheter än andra.

Ledare 23 november 2023 18:47
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

För en tid sedan blev Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) intervjuad i tidningen ETC (26/10). I intervjun spinner han vidare på förslaget att man ska riva hela eller delar av stadsdelar i kommunen.  Ett förslag som han först lade fram i ett Facebookinlägg, tidigare i höstas.

”Det sker så mycket skit att man måste fråga sig om det finns någon framtid där. Eller är det bättre att man knackar ner husen och gör en vacker park,” säger han i intervjun med ETC.

När ETC frågar var människorna som bor i de bostäder som rivs ska ta vägen svarar han: ”Ja, inte till Eskilstuna i alla fall.” 

Förslaget att riva bostäder och stadsdelar är inte taget ur luften. Det är redan dansk politik och lag, de så kallade "gettolagarna". Det är lätt att ha många kritiska synpunkter på systemet att riva hus. Men i Danmark är det ändå inget som man tar till i första hand för att förändra de områden som klassats som så kallade parallellsamhällen.

Kommunerna med den här typen av områden ska presentera en trovärdig plan för hur parallellsamhällena ska kunna omvandlas. Det handlar inte bara om husen i området, men en stor del av planen ska handla om hur man får ned allmännyttans andel av den totala byggnationen. Det kan till exempel ske genom att husen säljs till privata hyresvärdar eller att man gör om boendeformerna. Men det kan också innebära att man bygger nytt eller river hus. 

I det fall personer tvångsförflyttas, vilket både kan ske om man säljer/omvandlar husen eller river dem, är kommunen skyldig att hitta andra bostäder i kommunen till dem som flyttas. 

Men Jimmy Jansson vill alltså gå längre än så. Han vill riva husen direkt och utvisa dem som bor i dem från Eskilstuna.

Men om man läser mellan raderna i intervjun i ETC så är det kanske inte alla människor, utan de som kommit hit från andra länder som ska slängas ut från kommunen. 

Det är inte första gången som Jansson gör skillnad mellan människor. Han återkommer gång på gång till en retorik som går ut på att vissa människor ska ha mer rättigheter än andra.

Men river man hus som Jansson vill göra kommer det även att drabba dem han säger sig vilja värna. Eller som de danska pensionärerna Lisbeth Saugmann och Hanne Lange uttryckte det inför sin tvångsförflyttning: ”Ingen tror att ’snälla danska pensionärer som arbetat hela sina liv’ ska påverkas av gettolagarna” (Expo 4/5 2022).

Man kan tycka att det är orättvist att vissa kommuner, som Eskilstuna, får ta en ett stort ansvar för de som får asyl eller invandrar till Sverige. Att staten borde stötta mer eller att ansvaret skulle fördelas jämnare mellan kommunerna. 

Men då behöver man rasa mot systemen och arbeta för att ändra lagar och regler. 

Men det är uppenbart inte Jimmy Janssons stil. Han lägger först och främst skulden på människor i stället och vill genom rivning kasta dem ur staden.

Lyssna på vad han säger; begrunda det och fundera på vilket samhälle en sådan ordning skulle leda till.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa