Det är inte alltid de politiskt mest brännande frågorna har de politiskt hetaste lösningarna. Så är det i bostadsfrågorna. Hinder mot byggande finns inte främst i den bostadspolitiska fråga – hyressättning i nya hyresrätter – som ledde till regeringskris under sommaren. Hindren ligger snarare i sådant som långa plan- och tillståndsprocesser.
Eller som nu i Katrineholm – en uppenbart föråldrad men likväl använd detaljplan. Det kommunala fastighetsbolaget KFAB tvingades i elfte timmen avbryta byggplanerna för ett trygghetsboende i kvarteret Igelkotten i centrala stan.
Orsak – byggnaden skulle ta i anspråk en bit av så kallad prickmark som inte får bebyggas, men framför allt: huset skulle bli för högt. Detaljplanen tillåter bara byggnader med högst tolv meter i höjd på platsen.
Det sista är mest anmärkningsvärt. Förklaringen är att detaljplanen är från 1963. Det var stadsplaneringsmässigt en annan tid. Man skulle inte bygga högt och inte heller tätt. Katrineholm, liksom många andra städer, skulle i stället växa på bredden.
Nu är det annorlunda. I översiktsplanen 2030 är inriktningen förtätning med fokus på fler boende i centrala Katrineholm för mer stadsmässighet, vilket är bra inte minst för tryggheten. Men det är även mer miljömässigt samt praktiskt och kostnadsbesparande sett till infrastruktur – allt från VA-nät till cykelbanor.
Östra förbifarten, invigd för snart tio år sedan, satte punkt för Katrineholm som genomfartsled och öppnade nya möjligheter för att utveckla staden i den här riktningen.
De faktiska byggreglerna borde hänga med. Det gäller inte bara att anta nya detaljplaner anpassade för en modern stad, utan även se till att inte gamla detaljplaner lever sina egna liv. Men det är uppenbarligen vad som pågår med kvarteret Igelkotten.
Efter den överraskningen behöver kommunen först och främst ändra den detaljplanen. Det borde inte vara särskilt kontroversiellt, eftersom femvåningshus på något mystiskt vis, i förhållande till reglerna, redan är uppförda i kvarteret.
Men kommuner – och det gäller fler än Katrineholm – bör också göra en översyn av gamla detaljplaner för att se om inte fler otidsenligheter döljer sig där. Finns det fler byggprojekt som stoppats av i grunden samma skäl, men där bygglovsansökan inte ens lämnats in, varför problemen inte blivit kända?
Vänd på alla stenar, uppdatera reglerna, bygg modernt och ibland högt.