För många unga människor är förebilder viktiga. De lockar till branscher och intressen. Inom idrotten är detta väldigt tydligt. Hur idrottsutövare, tränare och klubbar beter sig lämnar spår inte bara inom, utan även utanför, den närmaste gemenskapen. Därför blir det särskilt viktigt att de agerar på ett anständigt vis.
Därför är det allvarligt med det dåliga omdöme som två Eskilstunaklubbar visat prov på nyligen. AFC Eskilstuna lade upp en bild i sociala medier på en av sina spelare iklädd en rosa kjol under en träningsresa i Turkiet. I inlägget beskrevs detta som en del i ”inkilningsveckan” och som ett ”straff”. På Eskilstuna Uniteds träningsläger skulle nya spelare, inklusive lärlingar så unga som 17 år, utföra en del förnedrande aktiviteter. Däribland att gå i underkläder utanpå ordinarie kläder i matsalen eller att bjuda upp lagets (manliga) tränare på dans.
Det olämpliga i detta borde vara uppenbart för de flesta. Men trots en debatt om inkilning som pågått länge finns den här sortrens av riter fortfarande kvar i en del klubb- och föreningsliv. Det finns exempel där det gått mycket längre än så här. Bland annat har den tidigare hockeymålvakten Erik Granqvist berättat hur han i början på 1990-talet förnedrades allvarligt under en sådan "initiering". Han bands fast i könet och rakades under tvång över hela kroppen.
Därför är det begripligt att Eskilstunas Kommunföretag, däribland EEM och Kfast, vill markera mot Eskilstunaklubbarna och har pausat sina sponsorutbetalningar. Det är inte heller otänkbart att en del andra sponsorer väljer att gå samma väg.
Hur länge sådana utbetalningar bör pausas får bedömas från fall till fall. Men klart är att klubbarna behöver försäkra sig om att den här sortens destruktiva beteenden inte sker i organisationen. Att för en tid undanhålla pengar från dem kan öka motivationen. Men det är också en viktig påminnelse till klubbarna att hålla rent från olika sorters destruktiva aktiviteter. Det är inte bara klubbarnas anseenden, utan även en del andra varumärken som solkas ned. Både Volvo och Sparbanken Rekarne är stora sponsorer.
Idrott ska vara roligt och lustfyllt. För många är det även sätt för att hitta nya vänner och gemenskaper. Det handlar om att utforma idrotten så att många fler kan känna sig inkluderade. Det gäller då inte att bara hålla rent från sexistiska ritualer utan även undvika sådana gruppdynamikfokuserade aktiviteter som premierar extremt extroverta personer och utestänger de mer introverta, som kan vara det av många olika skäl. Människor är olika och måste tillåtas att vara olika även inom organiserad idrott, på ungdoms- liksom på elitnivå.