Morgonbön i skolan Àr inget farligt

Flens förvaltning drar slutsatsen att den kristna förskolan Åliden inte hĂ„ller sin undervisning helt fri frĂ„n religiösa inslag.

Flens förvaltning drar slutsatsen att den kristna förskolan Åliden inte hĂ„ller sin undervisning helt fri frĂ„n religiösa inslag.

Foto: Matilda Lantz

Ledare2022-01-26 17:12
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Böner till mĂ„ltid och kristna barnsĂ„nger. Detta anser Flens barn-, utbildnings- och kulturförvaltning (BUK) inte hör hemma i konfessionella friskolor. 

Det handlar om en tillsynsrapport av den kristna förskolan Åliden som BUK-förvaltningen i Flen skrivit och lĂ€mnat över för beslut i nĂ€mnden. Detta berĂ€ttade tidningen pĂ„ onsdagen. NĂ€mnden har ett och annat att fundera över innan den fattar beslut.

I rapporten drar förvaltningen slutsatsen att förskolan inte hĂ„ller sin undervisning helt fri frĂ„n religiösa inslag. SĂ„ kan det vara. TjĂ€nstemĂ€nnen ser kanske nĂ„got som utomstĂ„ende inte ser, och som inte hittat in i rapporten. Men det Ă€r svĂ„rt att förstĂ„ pĂ„ vilket sĂ€tt skolan brister i detta avseende. Att skolan har som ambition att verka i kristen anda stĂ€mmer, det krĂ€vs bara att titta pĂ„ skolans hemsida. Att förskolan har inskrivet i sin arbetsplan att ”varje mĂ€nniska Ă€r unikt skapad och Ă€lskad av Gud” kan vĂ€l inte vara en vĂ€sentlig del i förvaltningens argumentation?

Nu kan det vara sÄ att förskolan i denna del brutit mot skollagen. I sÄ fall fÄr skolan anpassa sig och skriva om sin arbetsplan. Men Àven andra delar av förvaltningens resonemang behöver belysas. Den, likt en del andra kommunorganisationer i Sverige, har fÄtt för sig att konfessionella friskolor inte fÄr hÄlla i böner i samband med mÄltider eller sjunga religiösa sÄnger tillsammans med eleverna. Vilka sÀtt att uttrycka tron i skolan blir kvar i sÄ fall?

Det gĂ„r att göra en annan bedömning. Bland annat framgĂ„r det i propositionen till dagens skollag att fristĂ„ende skolor fĂ„r hĂ„lla i ”andakter, bönestunder eller annan form av religionsutövning” inom ramen för utbildningen. Det exemplifieras till och med. Det kan handla om tackbön före mĂ„ltid eller bön vid morgonsamling, sĂ„ lĂ€nge det Ă€r frivilligt för eleverna att delta i aktiviteten. SvĂ„rare Ă€n sĂ„ behöver det inte vara. Men det ger skĂ€l till att förtydliga lagen, förslagsvis i linje med de Ă€ndringar som föreslĂ„s i "Utredningen om konfessionella inslag i skolvĂ€sendet" frĂ„n 2020. 

Det ska vara möjligt för mÀnniskor att uttrycka sin tro i vardagen. En gudstro Àr ingen hobby som mÀnniskor sköter utanför skola och jobb. Det Àr en oskiljaktig del av vilka de Àr och inget att vara rÀdd för.

DĂ€remot finns det annat som Flens barn-, utbildnings- och kulturnĂ€mnd behöver titta nĂ€rmare pĂ„. Förskolan har vĂ€grat barn till asylsökande köplats – vilket strider mot skollagen. Till SVT Sörmland har förskolans skolchef, Jan Rosman, sagt att detta nu Ă„tgĂ€rdats. Asylsökande kan nu sĂ€tta sina barn i kö till förskolan. 

Skolan hade fÄtt felaktiga uppgifter frÄn kommunen att det var tillÄtet. Om sÄ Àr fallet, vilket barn-, utbildning- och kulturchef Lena Furen varken bekrÀftar eller förnekar, Àr det illa. Men att skolan över huvud taget velat göra det frÄn första början visar pÄ dÄligt omdöme.

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om