När sanningen är en femtedel är "hälften" en osanning

Moderaternas finanspolitiker Elisabeth Svantesson svajade nyligen i radion. Men detta bryr sig inte partiet om, det är taktik i syfte att förvilla.

Moderaternas finanspolitiker Elisabeth Svantesson svajade nyligen i radion. Men detta bryr sig inte partiet om, det är taktik i syfte att förvilla.

Foto: Christine Olsson

Ledare2022-09-01 20:16
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Hård och saklig. Så får en debatt gärna vara. Särskilt i frågor av verklig betydelse för människor. 

Med detta har det varit svajigt under valrörelsen, och innan dess. Nu senast i P1 Morgon i tisdags var det Moderaternas finanspolitiker Elisabeth Svantesson som for med om inte osanning, så i varje fall med det som verkade förvillande. Då var det ”varannan invandrare kan inte försörja sig själv”. Tidigare har det varit prat om 700 000 utrikes födda som saknar ”självförsörjning”.

Ett sådant påstående borde ha följts upp så fort det sades. Ty det är ett tämligen anmärkningsvärt yttrande. Var hade hon fått dessa siffror ifrån? Sveriges Radios utfrågare kunde ställt motfrågor. Hennes motdebattör finansministern Mikael Damberg (S) borde också haft ett intresse av att klargöra vad det var opponenten påstod.

Men så blev det inte. Svantesson klämde in påståendet bland andra saker. Den som inte lyssnade noggrant kunde lätt missa det. Syftet var att utmåla S-regeringen som inkompetent. Graden av regeringens skicklighet på olika områden kan förvisso diskuteras. Men det är flera regeringars framgång att andelen utrikes födda som är sysselsatta i yrkesarbete ökat kraftigt de senaste årtiondena, även bland flyktingar och i utsatta stadsdelar. Detta oavsett om regeringen varit av blå eller röd kulör. Även med det hemmasnickrade måttet ”självförsörjning”, som Moderaterna själva gärna talar om, visar sig en sådan positiv utveckling.

Kanske tyckte utfrågaren och finansministern det var viktigare att fortsätta med andra finansiella och ekonomiska utmaningar, i stället för att ifrågasätta Svantessons matematik. Det kan de tycka, men de borde inte låtit henne slinka undan. Det är frågan om viktigt renhållningsarbete i debatten – för hennes påstående stämmer inte.

Vi kan utgå ifrån de siffror Moderaterna själva tillhandahåller, de där 700 000 utrikes födda som påstås inte vara självförsörjande, och ska sakna jobb att gå till. Bland de där 700 000 fanns det, som SVT och andra sedan visat, även förtidspensionärer, sådana som får sjuk- och aktivitetsersättning eller föräldrapenning. Men också studenter. Räknade man bort alla dessa var det frågan om 537 000. Drog man sedan bort de som hade inkomster från jobb fast under 15 500 kronor per månad blir det 317 600 kvar. Trots att partiledningen bemötts med dessa fakta har den fortsatt sprida siffran i sin valkampanj.

Antalet ska sedan divideras med antalet utrikesfödda i arbetsför ålder. Moderaternas siffror utgår från 2019, och då bodde det strax över 2 miljoner utrikes födda i Sverige, i dag är det omkring 70 000 fler. Av dessa kan vi räkna bort barn och äldre, kvar blir knappt 1,5 miljoner i arbetsför ålder. De där "varannan" blir då lite mer än var tredje eller var femte – beroende på om man räknar in de med låga inkomster från jobb. Det är inte lika illa som Svantesson ville få det till i radion. Men borde vara nog för en diskussion om att fler behöver jobba mer – varför kunde statsrådskandidaten inte ha stannat vid det? Varför hitta på och förvilla?

Den trumpistiska taktiken känns igen. Häv ur dig påståenden utan, eller med svag grund i hög takt. Det försvårar granskning och den som görs göms i det övriga bruset.