Näringslivet får ta stryk av moderat invandringsnoja

Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, presenterar partiets förslag på skärpta krav för arbetskraftsinvandring.

Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, presenterar partiets förslag på skärpta krav för arbetskraftsinvandring.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2021-02-03 16:05
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det var bara en tidsfråga innan Moderaternas fokus på minskad invandring skulle förvrida partiets näringspolitik. Det handlar om M-förslagen för arbetskraftsinvandring (från länder utanför EU) som presenterades på tisdagen. 

Ett krav är att arbetsinvandraren ska kunna försörja medföljande familjemedlemmar. Det föreslås även i en statlig utredning och kan diskuteras. Samtidigt bör man veta att detta försörjningsproblem är så litet att det knappt är mätbart.

Ett annat M-krav är att möjligheten för en asylsökande som fått avslag att stanna på grund av arbete tas bort. Det är en dålig idé. Människor som är på väg att etablera sig i Sverige, som tjänar pengar, betalar skatt och ger värdefulla bidrag till produktionen, bör få fortsätta göra det.

Men det mest allvarliga bland Moderaternas förslag är en lägsta lön för arbetstillstånd. 31 700 kronor i månaden vill partiet sätta det på, vilket är medianlönen i Sverige. En sådan ordning skulle få svåra konsekvenser för svensk arbetsmarknad.

Nivån är inte kopplad till möjligheterna att försörja sig själv. Många i Sverige tjänar betydligt mindre än så utan att vara beroende av några bidrag. Samtidigt skulle detta lönekrav omöjliggöra en stor del av dagens arbetsinvandring som är oumbärlig för många arbetsplatser.

Det handlar exempelvis om kockar och kallskänkor, slaktare och bagare. Det är yrken där arbetsinvandrare täpper de största luckorna, men där lönerna oftast ligger en bit under 31 700 kronor i månaden. Samma sak gäller de framtida bristyrkena som undersköterskor, elektriker och snickare.

Det moderata lönekravet stänger även dörren för många nyutexaminerade akademiker – utländska studenter som efter avslutade studier vill stanna i Sverige för jobb. Enligt statistik från Jusek ligger de genomsnittliga ingångslönerna för exempelvis ekonomer och systemvetare på 28 000 – 29 000 kronor.

”Genom ett högre lönekrav för arbetskraftsinvandring kan den arbetskraft som redan finns i Sveriges bättre tas tillvara för andra arbeten”, skriver Moderaterna i sitt PM. Det är ett planekonomiskt synsätt, som närmast påminner om socialdemokratins sämsta sidor. Det utgår från att den som arbetsinvandrar tar jobbet från någon som redan bor här.

Men så fungerar inte arbetsmarknaden, där det handlar om matchning av specifika behov med människors färdigheter. Alla lediga tjänster kan inte, vid alla tidpunkter, besättas med svensk arbetskraft.

Det är angeläget att få fler av de arbetslösa i jobb. Men det är i den änden man ska hantera det – förbättra utbildningen och matchningen. Öppna fler vägar i stället för att stänga de befintliga.

Enligt dagens regler måste arbetsgivare också först annonsera ut tjänsten i Sverige och EU, innan man får rekrytera i andra länder. Att försvåra detta ytterligare kommer ge sämre fungerande arbetsmarknad, svagare ekonomi och i förlängningen lägre sysselsättning.

Det här moderata förslaget är ännu ett tecken på att det regeringsalternativ som formerar sig i högerfältet står långt från den ekonomiskt frihetliga ”borgerlighet” som länge funnits i svensk politik. När gränser ska stängas och invandrare jagas får även näringslivets behov stå tillbaka.