Inne i EU har Putins oligarker god service på Cypern

Inte hela sanningen om Cypern. Vid sidan om badstränderna och den billiga spriten finns där en blomstrande serviceverksamhet med skalbolag för ryska oligarker och fifflare av många slag från många länder.

Inte hela sanningen om Cypern. Vid sidan om badstränderna och den billiga spriten finns där en blomstrande serviceverksamhet med skalbolag för ryska oligarker och fifflare av många slag från många länder.

Foto: Petros Karadjias

Ledare2023-11-15 17:25
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det var Panama för några år sedan. Nu är det Cypern, ett annat land som delvis lever på att genom skalbolag dölja skatteflykt och andra slags fuffens. Cypern har något Panama inte kan erbjuda, en finansmarknad på insidan av EU.

Två nätverk av grävande journalister som samarbetar med några ledande nyhetsmedier har fått tag på ett mycket stort dataläckage från hela sex cypriotiska konsultföretag i en högst speciell bransch. Dessa bolag tar betalt för att etablera skalbolag i fiffelparadis där verkliga ägarförhållanden och betalningsvägar kan mörkläggas.

I första omgången av det som nu kommer fram finns även en tråd till Sverige. Det handlar om tidigare huvudägaren i det sedermera sålda, och en tid börsnoterade "skönhetsbolaget" Q-Med. I efterspelet till detta finns en konkursutredning i Sverige, en stor skatteskuld men dessutom förflyttningar av mycket stora penningsummor som kommit i dagen genom dataläckaget från en av de cypriotiska skalbolagskonsulterna. Uppdrag Granskning på SVT har fått fram uppgifter om detta.

Det är en mindre del av något långt större. Skalbolags- och andra konstruktioner, för att kringgå skatteregler och dölja andra oegentligheter, har alltför länge frodats ostört med hjälp av länder som satt i system att vara ombonade miljöer för dem som har mycket att dölja. Putinsystemets oligarker, liksom diverse diktatorer och stortjuvar, har på de vägarna kunnat gömma undan miljardbelopp i väst. Detta har medfört klara säkerhetsrisker för demokratierna.

Delar av det som avslöjats från Cypern innehåller flera exempel på hur mer eller mindre Putinnära oligarker opererat. Ett gäller fotbollsföretaget Chelsea i London. Ett annat visar på finansiering med ryska miljoner till en tysk frilansjournalist, känd för sina Putinvänliga böcker.

Cypern är, liksom Malta, fast i större skala, specialiserat på att härbärgera och dra ekonomisk fördel av verksamhet som är till skada för andra EU-medlemmar. Det duger inte att sådant slätas över – eller rentav accepteras, för att det är bekvämt på sina håll att kunna dölja sådant som dåligt skulle tåla dagsljus.