Det är ovanligt att svenska poliser dödas i tjänst. Under 2000-talet har det hänt två gånger. 2007 sköts en polisman i Nyköping. Några år tidigare, 2004, misshandlades en annan till döds i Hedemora. I natt blev det en tredje.
Omständigheterna och händelseförloppet är fortfarande oklara. Men det vi vet är detta: polismannen ska enligt uppgifter från polisen pratat med några personer på Biskopsgården i Göteborg. Någon eller några har då skjutit mot dem. Polismannen blev träffad och fick allvarliga skador. Han avled senare på natten.
Under Polismyndighetens presskonferens i Göteborg under torsdagen blev bilden inte mycket klarare. Det framgick att polismannen transporterat sig på moped, vilket poliser ibland gör i området för att det går snabbare att ta sig fram så än att gå eller springa.
Polismyndigheten har öppnat en förundersökning om mord. Några misstänkta finns inte. Motivet och huruvida polismannen var målet är fortfarande höljt i dimmor. Mycket mer svar än så var inte att vänta då det gäller förundersökningssekretess.
Oavsett hur mycket information polisen har om händelsen finns det goda skäl att hantera den varsamt. Börjar vissa uppgifter spridas kan det försvåra arbetet att hitta den eller de som begått brottet. Får vittnen veta sådant kan det dessutom påverka deras uppfattning om utseenden och händelseförlopp.
På torsdagen klockan 12 höll polisen en tyst minut på flera ställen i Sverige. På olika sätt har medborgare uttryckt sitt deltagande i sorgen. De poliser som arbetat nära den dödade polismannen bör erbjudas stöd på arbetsplatsen.
Det handlar också om att bekämpa det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige. På flera håll i landet ser vi en nedgång av detta de senaste åren. I Malmö verkar Sluta Skjut-samarbetet mellan socialtjänst och polis som riktar sig till gängkriminella ge effekt. Liknande utveckling ser vi Region Väst, där Göteborg ingår. I år, inklusive polismordet i Biskopsgården, har två personer skjutits ihjäl. För samma period 2018 var det frågan om åtta, enligt siffror från Polisen.
Samtidigt går det inte att eliminera varje fara. Sådant ingår i att leva med andra människor. Det gäller än mer för poliser. Yrket är riskfyllt just för att man i sin roll möter många människor i olika situationer som behöver hjälp, omhändertas, gripas. Det är socialt utsatta, alkohol- och narkotikapåverkade, gängkriminella. Det är ingen lätt uppgift och ställer höga krav på poliserna.
Men det är också där vi vill ha dem. Det är där de gör mest nytta.