Har Eskilstuna kommun bestämt att den ska ha fältarbetare? Finns de ute i verksamheten? Om inte, varför? Vad tänker kommunen göra för att få dem på plats och när?
Verkligheten bakom allt detta kan vara komplicerad. Men frågorna är inte svårare än att de bör kunna få raka svar. Det ska också vara samma svar från politiker som från tjänstemän, samma förståelse av problemet i hela organisationen. Och de som har det högsta ansvaret, politikerna, ska ta det utan skylla ifrån sig på någon annan.
Det är inte vad vi ser. Den tidigare rödgröna majoriteten beslutade 2010 om att återinföra fältarbetarna, som var borta under några år. Men nu säger såväl frivilliga nattvandrare som polisen att det inte finns några fältare ute sedan förra våren.
Det är en allvarlig brist. Frivilligkrafterna kan inte fullt ut fylla den uppsökande verksamhet gentemot ungdomar på glid som utbildade fältarbetare utför. Poliser saknar viktiga motparter från kommunen i det praktiska arbetet med att skapa trygghet och förebygga brott.
Varför är det så? Chefen för socialförvaltningen pratar runt frågan genom att säga att fältarbetet har organiserats om och att det inte har fattats några beslut om att ta bort fältarna.
Kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), säger att orsaken till att ingen ser några fältarbetare är att de har sagt upp sig, då de inte har orkat med den tuffa arbetsmiljön. Men han har inga besked om vad som ska göras för att de ska komma tillbaka, utan placerar ansvaret någon annanstans, gärna genom att använda det behändiga pronomenet ”man”.
Det är inget imponerande ledarskap. En ansvarig politiker som ger sig in i diskussionen med högt tonläge bör ha något bättre att komma med än att beklaga sig över sakernas tillstånd. Särskilt anmärkningsvärt är att Jimmy Jansson rundar ordföranden för socialnämnden, Göran Gredfors (M), under vilken socialförvaltningen och fältarbetarna sorterar.
Men här finns även en lite längre historia. 2018 bestämde den politiska majoriteten att lägga ner Trygga Eskilstuna, det tidigare lokala Brottsförebyggande rådet. I stället bildades ett nytt brottsförebyggande råd med Jimmy Jansson som ordförande.
Det angivna skälet var att Trygga Eskilstuna inte levererade resultat. Hur det var med den saken kan man diskutera. Men den som ändrar något med argumentet att det inte fungerar, bör visa att den nya ordningen är bättre.
Och nu har vi denna situation med fältarbetarna. Det är rätt kaotiskt, med olika problemförklaringar och uppenbar brist på kommunikation mellan politiker och mellan politiker och tjänstemän. Och så den högst politiskt ansvariga som ställer sig vid sidan av och flyttar ansvaret neråt i organisationen. Det duger inte.