Problemet med Jansson Àr inte samarbetet med M

Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Janssons (S). Hans "tÀnjande" Àr inget att berömma.

Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Janssons (S). Hans "tÀnjande" Àr inget att berömma.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2022-09-07 20:18
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Vilka partier som ska styra Eskilstuna Ă€r inte sjĂ€lvklart. Söndagens valresultat kommer sĂ€tta ramarna för partiernas styrkeförhĂ„llanden. Men det Ă€r ocksĂ„ frĂ„gan om vilja – vilka partier kan tĂ€nka sig samarbeta med varandra för att fĂ„ igenom sin politik?

NĂ„gon klarhet i ”vilka som tar vilka” fick vĂ€ljarna inte i den kommunpolitiska debatt som tidningen anordnade med nĂ„gra av Eskilstunas gruppledare. FrĂ„n kommunalrĂ„den Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) var det inte nĂ„got tydligt besked – deras partier gĂ„r till val separat och vill inte diskutera sĂ„dant öppet innan valet. 

Det Àr sÄ klart Äsikter kommunalrÄd fÄr ha. Och valresultatet kan förÀndra bilden av vad som Àr möjligt. Samtidigt kan det vara givande för vÀljare att veta hur partiernas lokala ledare resonerar i frÄgan om styret.

Sedan har vi detta med Jimmy Jansson (S). Han uppvisar inte den sortens fastlÄsning i blockpolitik som en del pÄ riksplanet gör. Men problemet med honom Àr inte hans samarbetsvilja över "blockgrÀnser". Det Àr vad han gör med det inflytande det ger honom som ibland blir bekymret.

PĂ„ debattplats i tidningen begĂ€rde han nyss mandat ”att tĂ€nja ramarna för vad en kommun fĂ„r göra”. Vilka ramar Ă€r det som kan "tĂ€njas"? Kommuner Ă€r skyldiga att verka inom lagens ramar – precis som alla andra. Det gĂ€ller Ă€ven Eskilstuna. Vilka lagar Ă€r det Jansson tycker Eskilstuna bör fĂ„ mer spelrum med?

Det finns exempel pĂ„ svenska kommuner som beter sig sĂ„ oansvarigt, och det Ă€r inget att strĂ€va efter. Dylikt riskbeteende riskerar att undergrĂ€va Ă€ven sĂ„dant som Eskilstuna dra nytta av – det kommunala utjĂ€mningssystemet och andra ekonomiska system. Man kan inte förvĂ€nta sig stöd om man sjĂ€lv skjuter ifrĂ„n sig ansvar.

Är Eskilstuna kommuns markaffĂ€r med Bockasjö för nĂ„gra Ă„r sedan ett sĂ„dant "tĂ€njande"? DĂ„ undertecknade han ett dyrt avtal, utan stöd i nĂ„got politiskt beslut. NĂ„got som enligt juristexperter inte var tillĂ„tet. Resultatet blev att kommunen betalade 5,4 miljoner för etableringen i Kjula, istĂ€llet för att gĂ„ 7,5 miljoner plus som inledningsvis planerat. FrĂ„n Jansson var svaret nĂ€rmast en axelryckning.

Och sÄ var det Kjula flygfÀlt. Jansson i S, tillsammans med frÀmst C och M har dÀr gjort sig skyldiga till önsketÀnkande och slöseri. Drömmarna om en internationell flygplats i den norra delen av lÀnet har dött mer Àn en gÄng. Prat om nÄgot pÄhittat "konsortium" blev till luft och ingenting. Vad har dessa fria fantasier kostat kommunens invÄnare?

Majoriteten, och Jansson, talar gÀrna högt om kommunens positiva utveckling nÀr det handlar om invÄnarantal och att fÄ fler i jobb. Att samma sak Àven gÀller invandrare och flyktingar i kommunen Àr det tystare om.

Det Ă€r en lĂ„ngsiktig och positiv utveckling vi sett en tid, inte bara i Eskilstuna. Samtidigt Ă€r detta resultatet under Ă„rtionden av bĂ„de större och mindre invandring. Var Ă€r denna "pĂ„fyllnad av problem" Jansson pratar om? 

Jimmy Janssons "tÀnjande" Àr inget att berömma eller att skryta om. Det Àr för de lokala Socialdemokraterna, och Eskilstuna kommun, ett sÀnke, inte ett flöte.