Putinmedlöpare i stort och smått

Inte så mycket att välja på, i val i Putinryssland hålls oppositionen så utanför att den blir chanslös. Men tjänstvilliga "valövervakare", som vill påstå att det gått rätt till, har kunnat rekryteras bland Putinsympatisörer i väst.

Inte så mycket att välja på, i val i Putinryssland hålls oppositionen så utanför att den blir chanslös. Men tjänstvilliga "valövervakare", som vill påstå att det gått rätt till, har kunnat rekryteras bland Putinsympatisörer i väst.

Foto: Grigorij Sokolov / TT

Ledare2022-04-04 20:45
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

De som öppet ställt sig på Vladimir Putins sida, medan han likriktat medierna, gjort Ryssland till en hård diktatur och fört krig mot Ukraina, vill nu helst sopa igen spåren. En del av dessa mångåriga Putinstödjare i väst är mer välkända än andra.

Dit hör presidentkandidaten Marine Le Pen, ledande i fransk ytterhöger. Inför förra franska presidentvalet ville både Vladimir Putin och Jimmie Åkesson (SD) se henne, och inte Emmanuel Macron, i Elyséepalatset i Paris.

Det finns också en mindre högprofilerad krets av Putinunderstödjare, i extremistpartiers parlamentsgrupper och i de ”alternativmedier” som bland annat sprider ryska propagandapåståenden. I de sammanhangen har den ryska regimen gång på gång rekryterat ”valobservatörer” från västländer, som ska vara villiga att uttala att allt gått rätt till i regimmanipulerade val eller folkomröstningar, inte minst på Krim.

Det är några av dessa som Dagens Nyheter, samt tre andra tidningar i Finland, Danmark och Norge, nu har satt ljuset på. I Sverige finns ett fåtal ganska okända företagare och kulturutövare också med, utan klara kopplingar till politiska organisationer.

Betecknande är däremot att några av dessa ”valobservatörer” hör hemma i den mediemiljö som finns i gränslandet mellan SD och de små högerradikala splitterorganisationerna vid sidan av SD. Där finns en programledare på Swebbtv, samt utgivare och chefredaktör på extremistsajten Exakt24. Det är bland annat genom detta slags kanaler som Putinryska propagandapåståenden pumpas in i svensk opinionsbildning, blandande med det slags agitation som SD rekryterar anhängare med.

Två av de här ”valobservatörerna”, Erik Almqvist och Pavel Gamov, har varit riksdagsledamöter (SD). Partiets ledning har å ena sidan så sent som 2021 tydligt markerat en öppenhet och tacksamhet mot de alternativmedier som står för en hel del av den radikalare agitationen på nätet. Å andra sidan förväntas deras riksdagsledamöter hålla sig till partitaktiken och inte med oförblommerade Putinbudskap försvåra för Ulf Kristersson (M) och andra att fullfölja sin planerade allians med SD.

Senast drabbades sörmländske riksdagsledamoten Roger Richthoff av sådana skäl av plötslig utrensning, efter att partiet under en rad år gett honom så känsliga uppdrag som ledamot i försvarsberedningen och riksdagens försvarsutskott. Det var på liknande sätt då Pavel Gamov var riksdagsledamot (SD). Han sattes i EU-nämnd och utrikesutskott innan han kom att stöta sig med partiledningen.

Som ofta med SD och dess omgivning är det i ett bredare euroepiskt mönster som ”valövervakares” tjänstvillighet mot Putinregimen passar in i. Detta slags observatörer från Västeuropa har av ryska intressen rekryterats både till Krims folkomröstning och en rad inte så fria val i Ryssland och vid något tillfälle ända bort till ett diktaturregisserat val i Kambodja. Det är ett dominerande inslag av högerradikaler med en ideologi som den i SD men dessutom en del företrädare för annan fransk höger och för vissa yttervänstergrupper, såsom det tyska partiet Die Linke.

När de nu sett det fullskaliga kriget mot Ukraina har de alla fått behov av att sudda till det – och som den mångåriga Putinstödjaren Marine Le Pen simulera att de är i själva verket skulle vara Putinkritker.