Rasisten Malmberg uteslöts ur SD – men inte för rasism

Ledare 9 november 2021 19:06
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Folk bör markera starkt mot dem som talar fördomsfullt och rasistiskt om människor. Sådant hör inte hemma i det demokratiska samtalet.

 

Det var i talarstolen i regionfullmäktiges i våras som Bertil Malmberg (då med beteckningen SD) stormade på och spred rasistiska tankefigurer om folkgruppers IQ. Lägst har sydsudaneserna, sade han. Kort därpå polisanmäldes Malmberg för hets mot folkgrupp, åtal väcktes och förra månaden dömdes han i Nyköping tingsrätt. Han har överklagat domen och hur hovrätten dömer återstår att se.

Sverigedemokraterna utesluter nu Malmberg. Men något tecken på att partiet plötsligt börjat ta främlingshat på allvar är det inte. De som tror det behöver tänka om. 

 

Hade SD-ledningen brytt sig om sådant skulle Malmberg och många andra i partiet kastats ut för länge sedan. Hans åsikter har inte varit okända inom SD. Han har varit aktiv i partiet länge och haft många uppdrag, däribland som ledamot i Sörmlands regionfullmäktige och gruppledare i Trosa. 

Stiftelsen Expo avslöjade 2014 att Malmberg verkade som inofficiell "islamexpert" i partiet och reste Sverige runt och föreläste för lokala SD-föreningar. Där spred han konspirationsteorier om muslimer. Bland annat lögnen att den europeiska kontinenten "islamiseras" i smyg. En vanföreställning som bland annat partiets tidigare rättspolitiska talespersonen Kent Ekeroth, partisekreteraren Richard Jomshof och tidigare vice talmannen Björn Söder har uttryckt och som är en central del i SD:s idévärld.

 

När SD meddelade uteslutningen av Malmberg nämnde partiets presstjänst inget om rasismen eller domen. Och när tidningen frågade SD:s pressekreterare Christian Krappedal huruvida Malmbergs uttalanden i regionfullmäktige påverkat beslutet ville han inte kommentera det.

För partiledningen är inte Malmbergs åsikter problemet. Inte heller att han dömts för hets mot folkgrupp i tingsrätten. Det hade varit grund för uteslutning i alla andra riksdagspartier. Men inte i SD. Partiets problem med Sörmlandspolitikern är andra saker. Det är att han deltagit i fullmäktigemöten under rättsprocessen trots att partiledningen gett honom order om det motsatta. Det är att Malmberg varit illojal mot SD-topparna som är skälet till att han kastas ut. Den påstådda sverigedemokratiska nolltoleransen mot rasism är inte vatten värd.

 

Vad bör då Malmberg göra nu? När politiker utesluts från sina partier är det inte alltid så att de måste avsäga sig samtliga uppdrag. Det bör bedömas från fall till fall. Mandatet som riksdagsledamot eller ledamot av fullmäktige är personligt. När det gäller Malmberg är det dock självklart att han bör avgå. Vi ska inte ha förtroendevalda som öppet hetsar mot andra människor.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa