Riv inte gamla kulturhus i Mariefred

Djurgårdsporten närmast  och Wiik, Mariefreds fritidsgård, hotas av rivning.

Djurgårdsporten närmast och Wiik, Mariefreds fritidsgård, hotas av rivning.

Foto: Camilla Lillsebbas

Ledare2024-08-07 13:27
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Frågan om att riva gamla hus i Mariefred har blivit en långkörare. Nu är det dags igen med debattartiklar och insändare från oroliga ortsbor. Tidigare har en namninsamling fått brett stöd.

Det handlar om två äldre trähus, som i dag används som fritidsgård respektive vandrarhem och festlokal. Det ena, Djurgårdsporten, är från sent 1700-tal och var från början bostad för Gripsholms slotts djurgårdsinspektor Daniel Kühlman. Senare har båda byggnaderna – den senare är Wik byggd 1932 – använts som ålderdomshem.

 Fram till 1918 användes det mer nedsättande namnet fattigstuga, och där fanns en tidigare byggnad på platsen som användes som fattigstuga. Innan beteckningen ålderdomshem infördes började även Djurgårdsporten användas som fattigstuga.

Det kommunala fastighetsbolaget SFAB menar att renovering blir för dyr och att trafiksituationen vid Mariefredsskolan kunde förbättras om husen revs (eller flyttades, vilket nu i sista stund tycks dyka upp som alternativ). Kommunen har också i många år eftersatt underhållet.

Ursprungligen väcktes frågan om rivningslov 2022, men nu vill SFAB gå vidare. Först hävdade bolaget dock att rivningslov behövdes mest för att ha en möjlighet om andra alternativ inte visade sig fungera. Vidare har det nämnts att rivningslov skulle vara ett sätt att få klarhet i byggnadernas kulturhistoriska värde.

Det svaret finns nu. Sörmlands museum avstyrker rivning och menar den skulle strida mot Plan och bygglagen. Byggnaderna på den aktuella platsen anses ha stort kulturhistoriskt värde, och därför skulle plan- och bygglagen sätta stopp för rivning.Tjänstemännen på Strängnäs samhällsbyggnadskontor är, efter att ha tagit del av svaret från Sörmlands museum, också emot en rivning.

Ändå går bolaget vidare med sin ansökan. Medborgarna har fått möjlighet att lämna synpunkter, tiden går ut 9 augusti. Kungörelsen var dock inget det skyltades med, tvärtom krävdes en hel del ansträngningar för att hitta och få ut aktuella handlingar.

Visst kan det vara förståeligt om kommunen oroar sig för en överfull skola och en kaotisk trafiksituation. Men det finns planer på att bygga nya skolor, och allmänt uppmanas föräldrar att i mindre utsträckning skjutsa barnen med bil till skolan.

Då ter det sig märkligt att bryta mot eller tänja på Plan- och bygglagen för att riva kulturhistoriskt värdefulla byggnader, i synnerhet den flera hundra år gamla Djurgårdsporten med koppling till Gripsholms slott och dess dåvarande djurgård.