Varför lyssnade inte Jimmy Jansson på alla varningssignaler?

Politiker borde ha förmågan att kunna ta ansvar för och erkänna sina misstag. Men det är något som Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) inte förmår att göra.

Politiker borde ha förmågan att kunna ta ansvar för och erkänna sina misstag. Men det är något som Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) inte förmår att göra.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-07-12 05:02
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Vilken skillnad ett par år kan göra. I mars 2021 när det stod klart att det kinesiska företaget Shenzhen Senior Technology Material (Senior Material) skulle etablera sin nya fabrik i Eskilstuna kallades det till presskonferens. Där hyllades etableringen av representanter -- från Senior Material, fastighetsbolaget Nyfosa (ägare till fabrikslokalen), det kommunägda bolaget Eskilstuna logistik och etablering AB och Eskilstuna kommun. På presskonferensen framhölls även det goda samarbetet mellan parterna. 

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S), som jobbat hårt för att Senior skulle välja just Eskilstuna sade: ”vi krokar arm precis som vi gjort med hela vårt befintliga näringsliv och hälsar Senior välkommet i gemenskapen, i arbetet för fler jobb mer resurser till välfärd och trygghet och för att med teknikens hjälp möta klimatförändringarna.

Ingen på presskonferensen nämnde att Senior Materials tillverkning hade en baksida: behovet att använda och släppa ut stora mängder metylenklorid, ett lösningsmedel som bland annat är cancerframkallande. Ämnet har varit totalförbjudet sedan 1996, men det går att få dispens för att använda det, vilket Senior Material efter flera juridiska turer fått.

Den styrande majoriteten (S+M) i Eskilstuna verkar över huvud taget ha haft mycket svårt för att bedöma riskerna. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i debattartiklar exempelvis skrivit att Miljökontoret i Eskilstuna tydligt framhållit att tillsynsansvaret för Seniors verksamhet är för komplicerat för en kommunal instans. Förvaltningen ville därför lyfta frågan till länsstyrelsen. Ett förslag som S+M valde att rösta ned i kommunfullmäktige. 

Men sedan tidningen Dagens Arbete, avslöjat Seniors planer på att släppa ut stora mängder av metylenklorid i luften, verkar det som även S+M börjat inse hur farlig verksamheten är. 

Senior Material är inte längre en del av gemenskapen som Jimmy Jansson pratade om 2021. Den forna armkroken har bytts mot en rak arm och en hand med ett tydligt stoppbudskap.

I en insändare skriver Jimmy Jansson: ”Eskilstuna kan aldrig acceptera att vår hälsa sätts på spel. Det är därför kommunen varit kritisk i tillståndsprocessen och vi beslutat att själva sköta tillsynen (kontrollen) av företagets verksamhet.” 

Fortfarande verkar Jimmy Jansson alltså vara oförmögen att ta in budskapet från sin egen förvaltning: Att det är en för komplicerad fråga för kommunen att sköta på egen hand. 

Samtidigt kritiserar Jansson Senior Materials för bristande transparens: ”Det åligger företag som vill starta verksamhet att informera, berätta och möta såväl kommun som medborgare med sina tankar och vad de avser att göra för att garantera vår trygghet,” skriver han. 

Budskapet är tydligt. Det är Senior Materials, inte kommunen, som brustit i sina åtaganden. 

Den inledande rusiga känslan av att vara en del av den gröna omställningen har uppenbarligen övergått till eftertankens kranka blekhet. 

Problemet för kommunen och i förlängningen Eskilstunas invånare är att de nu har satt sig en rävsax. När ett företag väl är etablerat och fått sina tillstånd är det svårt att påverka verksamheten och nästan omöjligt att rulla tillbaka bandet. 

Politiker borde ha förmågan att kunna ta ansvar för och erkänna sina misstag. Men det är något som Jimmy Jansson inte förmår att göra. 

I stället lägger han nu allt ansvar på Senior Material. I sin insändare skriver han: ”Senior behöver kliva fram. Vara transparenta och möta Eskilstunas frågor och ge oss trygga svar och visa hur vägen ser ut framåt. Det är bara så man kan bli en del av gemenskapen och vinna tillit hos medborgarna och också kunna attrahera de medarbetare som behövs.

Ja, huvudansvaret är Senior Materials. Men varken kommunen eller Jimmy Jansson kan två sina händer. De har aktivt bidragit till att företaget etablerade sig i Eskilstuna. Den styrande majoriteten gjorde länge allt den kunde och lite till för att kratta manegen åt företaget – även då varningssignalerna om verksamheten börjat ljuda. 

Man kan hoppas att den politiska majoriteten nu lärt sig läxan. Att den behöver lyssna på invändningar från sin egen förvaltning och andra myndigheter. Att de styrande politikerna därför kommer att ställa fler kritiska frågor till företag som vill etablera sig i kommunen.

Men Eskilstunaborna bör inte förvänta sig några underverk.