Oljepriset har inte varit så här lågt på länge. Det gör det motiverat att höja skatten på bensin och diesel.
Saudiarabien och Ryssland är oeniga om oljeproduktionen. Saudierna har därför kapat priserna och inlett ett priskrig på oljemarknaden. Oljebaserade drivmedel, såsom bensin ch diesel, har därför blivit mycket billigare. Från att bensinpriserna i Sverige legat över 15 kronor litern i början på året har de fallit till närmare 12 kronor litern.
Ett kortsiktigt glädjebesked för plånboken. Men klimatpolitiken kräver ett högre bensinpris och statskassan ska åtminstone inte tömmas snabbare än nödvändigt i kristid. Samtidigt är det viktigt att en stor del av befolkningen bär de statsfinansiella kostnaderna av krishanteringen.
I Sverige beskattas bensin och diesel med koldioxidskatt och energiskatt, som tas ut med en fast summa per liter. Varje år ska beloppet automatiskt räknas upp med inflationen samt ett tillägg på 2 procent.
För 2020 höjdes ambitionerna också gällande reduktionsplikten. Det vill säga skyldigheten att minska utsläppen av växthusgaser från bensin och diesel genom att blanda ut det med biodrivmedel. Därför pausade regeringen uppräkningen av energiskatten 2020 för att dämpa eventuella prishöjningar "vid pumpen". En dämpning som redan i förslagstadiet beräknades innebära minskade skatteintäkter med nästan en miljard för detta år.
Med sjunkande oljepriser och en tilltagande klimatkris finns det anledning att göra den uppräkning som borde varit automatisk för 2020. För att inte glesbygden ska drabbas oproportionerligt måste de som påverkas hårdast av en uppräkning, och som saknar transportalternativ, kompenseras.
Samtidigt kan vi se minskade kvävedioxidnivåer över flera stora europeiska städer, som i någon form infört karantän i sin kamp mot corona. Så ser det sannolikt ut även i Sverige, trots att det minskade resandet här sker på frivillig grund, efter uppmaningar från staten.
Det är en positiv men tillfällig bieffekt av viruskampen. Människor kan inte och bör inte begränsas i sin rörlighet längre än absolut nödvändigt för att bekämpa smittspridningen. När folk åter börjar resa kommer utsläppen att öka.
För att minska klimatutsläppen behöver Sverige använda sig av alla tillgängliga verktyg. Beskattning som ett sätt att minska användningen av och på sikt fasa ut fossila drivmedel är ett av dem. Det verktyget måste fungera.