Skola, trafik och socialt arbete är politiskt ansvar

Jimmy Jansson (S) och andra i den politiska ledningen i Eskilstuna har satt i system att skylla verkliga och inbillade problem på kommunens tjänstemän.

Jimmy Jansson (S) och andra i den politiska ledningen i Eskilstuna har satt i system att skylla verkliga och inbillade problem på kommunens tjänstemän.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2020-09-08 20:22
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

I år har vi sett flera exempel på hur den politiska ledningen i Eskilstuna drar sig undan ansvaret och skyller på tjänstemännen. Det senaste exemplet är konsekvenserna av besparingarna på Djurgårdsskolan som bland annat inneburit att ett antal elevassistenter har fått sägas upp. Risken är överhängande att elever med behov av särskilt stöd inte får det på skolan. 

Förra veckan hävdade Kommunals skyddsombud att det skett brott mot arbetsmiljölagen och begärde åtgärd från arbetsgivaren med stöd i samma lag.

Mona Kanaan (S), ordförande i grundskolenämnden, var kritisk och sade att nämnden var undrande över hastigheten i besparingen. ”Där känner jag att det har brustit från dåvarande rektorn”, sa Kanaan till Eskilstuna-Kuriren. Medan kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) placerade ansvaret på staten som ska ha sänkt ett riktat bidrag.

Men ärendet är inte nytt. Oron för neddragningarna har funnits hos skolpersonalen sedan början av året. Tidningen skrev om planerna i februari. Grundskolechef Hans Ringström talade lugnande om att allt bara var ett förslag och att inga beslut var fattade. 

Åtminstone då kunde politikerna ha gripit in. Det är de som bestämmer hur mycket pengar Eskilstunas skolor får. Men i stället för att ändra de ekonomiska förutsättningarna eller kommunicera ändrade prioriteringar till förvaltningen, lät de processen rulla på. Det är där, hos politikerna, ansvaret ligger.

Samma mönster visade sig för två veckor sedan, när kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S), inför trycket från vissa bilisters klagande över indragna parkeringsplatser, skyllde på tjänstemännen. Enligt honom har majoriteten försökt motverka minskningen av antalet p-platser i centrala Eskilstuna men ”inte fått genomslag för detta i den kommunala organisationen”.

Detta trots att varenda beslut om indragen parkeringsyta har fått klartecken av majoriteten, som en del av en politisk inriktning, väl förankrad i styrdokument som antagits av samma majoritet.

I juni kritiserade Jimmy Jansson (S) socialförvaltningen för att den ska ha misskött fältarbetet med ungdomar på glid. Så kan det vara. Men indragningen av fältassisterna skedde för två år sedan, vilket gett honom och andra i den politiska ledningen gott om tid att agera. Det gjorde de inte.

Så luddar politikerna till ansvaret för att slippa stå till svars för sådant som inte blir bra eller möter besvärande kritik. Högre chefer i Eskilstuna kommun måste räkna med att folkvalda använder dem som sköldar när det blir politiskt jobbigt.

Länets övriga kommunstyrelser borde se detta mönster i Eskilstuna som prov på sådant som bör undvikas. Det skapar ängslighet i kommunorganisationen och försvagad lojalitet med impopulära politiska beslut. Då får den politiska ledningen stora problem.