Skydda ukrainska flyktingar frÄn krig och covid-19

MALMÖ 2021-02-17 
En spruta laddas med Covid-19 vaccin frÄn Astra Zeneca vid SUS vaccinationcentral i Malmö. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

MALMÖ 2021-02-17 En spruta laddas med Covid-19 vaccin frĂ„n Astra Zeneca vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-03-27 21:09
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

MÀnniskor som flyr ifrÄn krig och förtryck ska fÄ skydd dit de tar sig. De som kommer till Sverige, och EU, ska vÀlkomnas och ges en verklig chans att bygga sig ett liv hÀr. Det krÀver Àven tillgÄng till god sjukvÄrd och vaccin.

Strax före den massiva ryska invasionen av Ukraina var landets vaccinationsgrad inte sÀrskilt hög. Omkring hÀlften av de vuxna hade dÄ tagit tvÄ doser. Resultatet: mÄnga blev allvarligt sjuka och dog.

DÀrför rÀcker det inte att erbjuda en tillflykt undan ryska bomber och kulor, utan Àven skydd mot sjukdomen. De ukrainare som Ànnu inte tagit sina sprutor bör dÀrför erbjudas vaccin i de lÀnder de flyr till. Oavsett om det Àr första, andra eller tredje dosen. Det skyddar bÄde dem och andra. Att den svenska regeringen nyligen avsatt ytterligare medel till kommunerna för att nÄ just dessa mÀnniskor Àr dÀrför vÀlkommet.

Det finns Àven andra luckor i det svenska coronaskyddet som behöver tÀppas till. För Àven om vaccinationerna har kommit lÄngt hÀr Àr det fortfarande en hel del som Ànnu inte tagit de sprutor som de borde ta. NÀstan 85 procent av alla som Àr 12 Är eller Àldre har fÄtt andra dosen. Kvar Àr omkring en miljon mÀnniskor. Av den vuxna befolkningen Àr det tvÄ tredjedelar som tagit sin tredje. Detta Àr bra, men inte nog. Det finns fortfarande jobb att göra.

HÀr krÀvs det fortsatt beslutsamhet och tÄlamod. Huvudlinjen behöver vara information och mer information. Vilseledande uppgifter om vaccinet och smittan ska pressas undan. MÀnniskor som fortfarande tvivlar pÄ vaccinet behöver övertygas. DÀrför var den "vaccinvecka" som regionerna, dÀribland Sörmland, genomförde en god insats.

Enligt Charlotta PÄhlman Lind, tillförordnad chef för Region Sörmlands vaccinationsenhet, var skillnaden mellan vecka 11 och andra veckor inte sÀrskilt stor. Men nationellt Àr skillnaden tydligare. Enligt FolkhÀlsomyndigheten gavs 160 000 doser. Det var 30 000 fler Àn veckan tidigare. Och Àven om inte mÄnga av dessa sprutor Àr folks första sÄ Àr varje stick vÀrdefullt.

Politiker, och medborgare, i Sverige och mÄnga andra rikare lÀnder, behöver pÄminnas om att pandemin inte Àr över. För Àven om vaccinet skyddar bra hÀr, sprids smittan och orsakar vÀldig skada pÄ andra hÄll. Fattigare lÀnder som inte har rÄd med de vaccindoser de behöver drabbas hÄrt. DÄ vi i denna del av vÀrlden ger en fjÀrde dos till de mest sköra finns det lÀnder, bland annat i Afrika, dÀr bara nÄgra procent Àr fullvaccinerade. Skulle rikare lÀnder skÀnka mer av sina vaccindoser skulle mÄnga liv rÀddas.

Men om det inte Àr nog med motivation borde sjÀlvbevarelse vara det. DÀr smittan sprids bland oskyddade mÀnniskor förhindras handel och leveranser. Viruset kan ocksÄ muteras och ÄtervÀnda till vÄr del av vÀrlden.