Kvalmig sommarkväll blir mer behaglig utan sommartid

Solen bör stå som högst klockan tolv, inte som nu med sommartid klockan ett(tretton).

Solen bör stå som högst klockan tolv, inte som nu med sommartid klockan ett(tretton).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-08-01 16:37
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Varför ska klockan visa fel soltid större delen av året? Dygnet har 24 timmar, och då är det logiskt att klockan är noll vid midnatt och tolv mitt på dagen. Men större delen av året innebär sommartiden att klockan är ett vid midnatt och 13 mitt på dagen.

Eftersom tidszonerna är vidsträckta blir tiden approximativ, men den blir mer "rätt" än om klockan flyttas fram en hel timme till det som egentligen gäller i nästa tidszon österut.

Hela EU har obligatorisk sommartid från slutet av mars till slutet av oktober. Det innebär att soltiden medvetet blir fel större delen av året. Frågan brukar uppmärksammas vid tidsomställningen, som kan vara besvärlig för känsliga personer, barn och husdjur. EU-parlamentet har därför beslutat att tidsomställningen ska avskaffas. Det är dock inte genomfört då även medlemsländerna måste ställa sig bakom beslutet.

Tanken bakom sommartiden är att tidsmanipuleringen ska ge mer ljus på kvällarna. I praktiken betyder sommartid att normalarbetstiden enligt solklockan större delen av året blir sju till 16 i stället för åtta till 17. Men det ska inte märkas eftersom klockan är framflyttad och visar åtta när den enligt soltiden är sju.

En nackdel med sommartid är att det blir svårare att somna varma dagar. Om dygnsrytmen följer sommartidsklockan innebär läggdags klockan elva att klockan enligt soltiden bara är tio. Och då är det mindre svalt och mer kvalmigt varmt. Den här effekten blir tydligare om klimatförändringarna ger varmare somrar. Jag tänkte skriva den här texten en riktigt varm dag, men (liksom förra året) verkar den riktiga värmen inte dyka upp under mitt månadslånga vikariat. Den får skrivas ändå, nu är det i alla fall soligt och ganska varmt.

Effekten med för varma kvällar syns tydligast i sydliga länder som även med normaltid ligger i fel tidszon. Spanien under diktatorn Franco införde centraleuropeisk tid (vår tid) fast landet ligger söder om Storbritannien och borde ha brittisk tid. Resultatet har blivit mycket varma kvällar, vilket gör att de enligt klockan lägger sig sent och får för lite sömn.

Om tidsomställningen slopas finns även förslag om att ha sommartiden hela året, det vill säga vara i fel tidszon konstant. Det vore än värre på vintern, då morgonens ljus är viktigt för kroppen. Forskare föredrar normaltid. Ryssland införde sommartid året runt, men missnöjet blev så stort att till och med Putin fick backa – till ständig normaltid.

Dessutom ligger flera länder i Europa mest i den västliga delen av sin tidszon, vilket i sig ger inslag av sommartid.(solnedgång enligt klockan senare). Huvuddelen av Frankrike skulle enligt soltiden ha brittisk (Greenwich) tid. Så var det också fram till andra världskriget, då nazisterna tvingade på Frankrike tysk tid. Efter kriget ändrades klockan inte tillbaka.

Sammantaget talar detta för normaltid (soltid) året runt. Vill överheten att vi ska gå upp tidigare och somna tidigare, vilket är vad sommartid egentligen går ut på, bör den ändra arbetstiderna. Det bör i så fall ske öppet, i stället för att med klockmanipulationer få oss med normal arbetstid börja klockan sju enligt soltiden fast klockan visar åtta under sommartiden.