Starkaste grönaste liberalaste grunden

undefined

Ledare 29 september 2019 17:00
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

En stark grön liberal grund gör att man kan stå stadigt även när det stormar. Så inledde Centerledaren Annie Lööf sitt tal på partiets stämma i Karlstad, som avslutades på söndagen.

Och stormar gör det. Både i och utanför partiet. Även om det senaste årets framgångar, med bra resultat i EU- och riksdagsvalet, stort realpolitiskt genomslag i januariavtalet, och mycket inflytande i kommuner och regioner där C är med i en majoritet av styrena, gör att stämningen internt är rätt god.

Dock kördes partiledningen över i en fråga som fick toppskiktet med mångfald och tolerans som paradgrenar att svettas: C ska verka för att förbjuda omskärelse av pojkar, om det inte är medicinskt motiverat. 

Beslutet har med all rätt kritiserats av både judiska och muslimska företrädare, som en inskränkning av religionsfriheten, och C kommer troligtvis att driva frågan med samma entusiasm som Socialdemokraterna driver kravet på republik. Det senare bekräftades mer eller mindre av Annie Lööf, som förklarade att det här inte är någonting som de tänker skriva riksdagsmotioner om.

Trots det kommer omskärelseförbudet sannolikt att användas mot Centern i debatten om kultur och mångfald, där stämningen precis som i en del andra frågor kan beskrivas som så där mellan de forna allianspartierna. Exempelvis riktade Lööf under stämman en skarp uppmaning till M, KD och L om att komma tillbaka till förhandlingsbordet i krimsamtalen. Liberalerna vill ha med motsträviga moderater på spåret i frågan om höghastighetståg. För några dagar sedan debatterade L och KD värnskattens vara eller icke vara i Aktuellt.

Därutöver är tonläget mellan företrädarna ofta högt och hårt, och numera lämnar de inte WO i de forna kollegornas profilområden. Centern hade stort fokus på förlossningsvården på stämman, och när Nyamko Sabuni (L) på måndagen kommer till Eskilstuna är ett besök på återbruksgallerian inbokat. 

Det är uppenbarligen inte bara Centern som vill stå på en stark grön liberal grund.

Ämnen du kan följa