Stöd vÀnsterifrÄn rÀcker inte för regeringen

SÄ hÀr lustigt blir det inte under vÄrriksdagen. Magdalena Andersson (th) och hennes ministrar har inte majoritet för nÄgot utan antingen Annie Lööf (tv) eller nÄgot av de tre hÄrdaste högerpartierna.

SÄ hÀr lustigt blir det inte under vÄrriksdagen. Magdalena Andersson (th) och hennes ministrar har inte majoritet för nÄgot utan antingen Annie Lööf (tv) eller nÄgot av de tre hÄrdaste högerpartierna.

Foto: Henrik Montgomery / TT (Arkivbild frÄn riksdagsöppnandet 2020)

Ledare2021-11-24 19:50
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Vill regeringen fÄ nÄgot gjort behöver den i varje frÄga en majoritet i riksdagen. Tisdagens överenskommelse med VÀnsterpartiet ger inte stöd som rÀcker för beslut i riksdagen i nÄgon enda frÄga. SÄ Àr det Àven med det pensionstillÀgg som skissades i ett pressmeddelande, dÀr varken utformning eller finansiering Àr klargjord.

För varje lagstiftning och eller tillĂ€ggsbudget behöver en enpartiregering under Magdalena Andersson (S) stöd frĂ„n minst ett parti till, förutom S, V och MP. Det vi redan ser ibland, och som kan bli mer vanligt under vĂ„rriksdagen, Ă€r att de intryck man tror sig skapa inför valrörelsen vĂ€ger tyngre. Att förslag verkligen gĂ„r igenom – eller ens Ă€r genomförbara – tas det mer lĂ€tt pĂ„.

Det Ă€r visserligen just nu en kraftfull konjunkturuppgĂ„ng, dĂ€r bĂ„de arbetsmarknad och statsfinanser till stor del rĂ€tar upp sig sjĂ€lva. Men det finns inte bara en kort sikt. LĂ„sningar, bristande beslutsvilja eller beslut som stĂ€ller till problem senare kan vĂ„lla mycket lĂ„ngvariga bekymmer, Ă€ven om de intrĂ€ffar mindre Ă€n tolv mĂ„nader före en valdag. 

Det ytterst kortfattade papper om pengar till pensionĂ€rer som Nooshi Dadgostar (V) fick frĂ„n Magdalena Andersson (S) Ă€r dessvĂ€rre ett skolexempel pĂ„ hur en komplicerad frĂ„ga i ett viktigt socialt system absolut inte bör hanteras. Återverkningarna i det större pensionssystemet Ă€r inte ens antydda, och nog inte heller genomtĂ€nkta.

Det beskrivs som tillĂ€gg inom ramen för bostadstillĂ€gget för pensionĂ€rer, men saknar samband med den prövning mot bostadskostnader och annat som görs vid ansökan om bostadstillĂ€gg. Pengarna ska i stĂ€llet betalas ut "automatiskt", alltsĂ„ utan ansökan. De ska Ă€ndĂ„ trappas ned. TvĂ€rtemot intrycket Nooshi Dadgostar gav i en del uttalanden pĂ„ annat hĂ„ll Ă€n i riksdagen Ă€r det inte alls 1 000 skattefria kronor i mĂ„naden för alla berörda. 

Utan ansökan Ă€r det omöjligt med den prövning mot förmögenhet som sker för bostadstillĂ€gg. Nedtrappning ska ske mot annat Ă€n arbetsinkomst och pension frĂ„n avtalsförsĂ€kring. Kvar som grund för nedtrappning Ă€r dĂ„ de statliga samt de privata men inte avtalsbestĂ€mda pensionsinkomsterna – samt kapitalinkomster.

Utspelet presenteras som bÀttre ekonomi för Àldre som "jobbat hÄrt hela livet" men ÀndÄ har mycket svag ekonomi. Men det blir svÄrt att undvika att det nya stödet i mÄnga fall hamnar hos personer som under Ätskilliga Är inte arbetat. Stöd kan Àven gÄ till personer som har god förmögenhet eller pÄ andra sÀtt god familjeekonomi men lÄg egen pensionsinkomst.

Detta ska alltsĂ„ regeringen pĂ„ nĂ„got sĂ€tt reda ut, och sedan försöka fĂ„ majoritet för det i riksdagen. Det finns kanske fler partier som struntar i följderna och gĂ€rna underminerar pensionssystemet pĂ„ fler sĂ€tt. 

Inte bara regeringen bedriver plakatpolitik utan att rÀkna ihop till stöd i riksdagen. Skattebortfallet frÄn den klimatpolitiskt kortsynta bensinskattesÀnkning som M, SD och KD viftar med Àr nu medrÀknat i statsbudgetens faststÀllda inkomstberÀkning. Men det verkliga beslutet om skattesatsen kommer under vintern eller vÄren. Majoriteten för att dÄ sÀnka skatten finns sannolikt inte.

Moderater och andra mÄste ha förstÄtt det, men de har skaffat sig tillfÀllet att göra samma taktikmanöver tvÄ gÄnger, utan att behöva verkstÀlla det som de nog vet Àr feltÀnkt