Storbritannien behöver mer av arbetslinje

Inrikesminister Yvette Cooper lovar tuffa tag och fler nÀrpoliser efter kravaller av högerextrema

Inrikesminister Yvette Cooper lovar tuffa tag och fler nÀrpoliser efter kravaller av högerextrema

Foto: Jeff Moore

Ledare2024-08-12 16:45
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Storbritannien har de senaste veckorna skakats av vÄldsamma kravaller, som började med att falska rykten frÄn högerextrema efter att tre flickor hade brutalt knivmördats i Southport. Nu vekar det ha lugnat ned sig efter massiva polisinsatser, snabbt utdömande av straff och efter att motdemonstrationer arrangerades pÄ flera hÄll.

VÄldsamheterna har frÀmst Àgt rum i eftersatta delar av England. Den alltmer högerinriktade X-(tidigare Twitter) Àgaren Egon Musk har varnat för att inbördeskrig Àr oundvikligt i Storbritannien. Högerpopulistiska Reformpartiet har antytt att polisen skulle vara hÄrdare mot högerextrema Àn mot islamister och vÀnsterinriktade protester.

Andra har pekat pÄ att vÄldsamheter till och frÄn blossar upp i Storbritannien, en del med politisk inriktning och andra utan, som fotbollshuliganer. Men att i grunden Àr de flesta britter emot vÄldsamheter.

Protesterna riktade sig mot invandring i allmÀnhet och muslimer i synnerhet. Det stÀmmer att Storbritannien de senaste Ären har haft en hög invandring. De flesta som röstade för Brexit trodde att invandringen skulle minska nÀr Storbritannien lÀmnade EU:s fria rörlighet för arbetskraft. I stÀllet blev det tvÀrtom, trots att den dÄvarande konservativa regeringen talade om den skulle minska invandringen.

Huvudorsaken till den höga invandringen har varit brist pÄ arbetskraft och att mÄnga britter Àr lÄngtidsarbetslösa eller sjukskrivna. Den inhemska arbetskraften har inte ÄterhÀmtat sig efter nedstÀngningarna och de omfattande stöden under Covidpandemin. Arbetslösheten i Blackpool Àr 25 procent och i Liverpool 20 procent. Som Katrine Kielos-Marcal framhÄller i DN har de höga siffrorna i flera stÀder varit sÄ hÀr höga under lÄng tid. Enligt Fraser Nelson i Telegraph har antalet sjukskrivna ökat frÄn 2 till 2,7 miljoner, mÄnga uppger psykiska problem. Han pekar ocksÄ pÄ att frÀmst yngre vita mÀn frÄn arbetarklassen halkar efter. Det Àr i den gruppen högerextrema och populistiska grupper fiskar anhÀngare och vÀljare.

Liksom i Sverige finns problem med integration, frĂ„gan om behovet av mer av en gemensam brittisk identitet har vĂ€ckts. Men pĂ„ mĂ„nga omrĂ„den fungerar integrationen vĂ€l. Liksom i Sverige Ă€r det mĂ„nga kvinnor med utlĂ€ndsk bakgrund vilka lĂ€ser vidare pĂ„ universitet och högskola. Enligt Nelson Ă€r det 76 procent av dem med bakgrund frĂ„n Bangladesh och 71 procent av fattiga svarta flickor. 

Förre premiÀrminister Rishi Sunak hade indisk bakgrund. BorgmÀstaren i London, Labourledaren i Skottland liksom förre försteministern dÀr Àr muslimer. Utrikesministern David Lammy i den nya Labourregeringen Àr svart. Tre av sex kandidater till att bli ny partiledare för Konservativa partiet Àr mörkhyade. Spelbolagens favorit Àr Kemi Badenoch, en svart kvinna som föddes i Nigeria.

Den nya Labourregeringens smekmÄnad Àr över nÀstan innan den började. Stödet för polis och andra myndigheter behöver vara konsekvent om Àn inte okritiskt nÀr populisthögern antyder att alla inte behandlas lika och nÀr vÀnstergrupper larmar om systematisk rasism. Den behöver hÀvda arbetslinjen och bekÀmpa den lÄngtidsarbetslöshet och uppgivenhet som driver arbetskraftsinvandring och föder misstro hos dem som har halkat efter.