Svajigt underlag men vÀl en ny statsminister


Regeringspartners med svajigt underlag. Johan Pehrson (L), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).

Regeringspartners med svajigt underlag. Johan Pehrson (L), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-10-17 19:45
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

SörmlÀnningen och M-ledaren Ulf Kristersson valdes under mÄndagen till Sveriges nya statsminister.

Äntligen utropade mĂ„nga efter en för Sverige ovanligt lĂ„ng regeringsbildningstid. Andra var inte lika glada och nöjda – inte ens alla företrĂ€dare för de partier som röstade fram Kristersson. 

MÄnga liberaler klamrade sig i det lÀngsta fast vid hoppet att L skulle vara garanten för att grundlÀggande liberala vÀrden inte sattes pÄ spel. Men i fredags grusades de sista förhoppningarna, nÀr M, KD, SD och L presenterade det avtal som ligger till grund för samarbetet.

Före detta L-ledaren Maria Leissner grĂ€t, veteranen Barbro Westerholm meddelade att hon övervĂ€ger att lĂ€mna partiet och socialborgarrĂ„det i Stockholm, Jan Jönsson, konstaterade att avtalet var lĂ„ngt vĂ€rre Ă€n vĂ€ntat. 

Att Liberalernas socialliberala falang öppet gick ut med skarp och omedelbar kritik var i och för sig inte ovĂ€ntat. Sprickan i partiet som skiljer de som accepterar samarbetet med SD och de som inte gör det har lĂ€nge varit tydlig – och nu vidgas den Ă€nnu mer. 

Även om L-ledaren Johan Pehrsons situation Ă€r sjĂ€lvförvĂ„llad Ă€r den inte avundsvĂ€rd. Krisen i partiet mĂ„ste hanteras samtidigt som formerna för samarbetet inom den nya koalitionen ska mejslas ut i praktiken. Att man i oktoberavtalet har skrivit ned att samarbetspartierna ska ”upptrĂ€da med vĂ€rdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrĂ€dare” sĂ€ger en del om vilka utmaningar som vĂ€ntar. 

För Pehrsons del Àr dock de interna sprickorna i partiet pÄ sikt ett betydligt större problem. I valet Äkte Liberalerna ut ur sju regioner, bland andra Region Sörmland. En grundlÀggande del av partiorganisationen runt om i landet, i form av förtroendevalda och politiska tjÀnstemÀn, försvinner samtidigt som partistödet minskar betÀnkligt. För ett litet parti med smÄ resurser innebÀr ett avsevÀrt ekonomiskt avbrÀck.

FrÄgan Àr om det finns tillrÀckligt med kraft kvar i partiet för den nystart som behövs. Kan man ringa in de frÄgor som lockar tillbaka vÀljarna i kommuner, regioner och till riksdagen och enar de olika falangerna i partiet?

GĂ„r det att hĂ„lla uppe engagemanget bland medlemmarna nĂ€r de med smĂ„ ekonomiska resurser ska Ă€gna kvĂ€llar och helger Ă„t politiken utan nĂ„gon garanti att man kan vinna tillbaka de förlorade mandaten? 

SmĂ„partier tenderar dessutom att straffas med lĂ€gre vĂ€ljarstöd nĂ€r de ingĂ„r i koalitionsregeringar. Inte ens platsen i riksdagen Ă€r sĂ„ledes sĂ€krad. 

Men Liberalerna Àr inte det enda regeringspartiet som har anledning att oroa sig. I rikspolitiken stÄr Kristdemokraterna inför liknande utmaningar. PÄ ytan Àr visserligen det mesta lugnt. Men det betyder inte att alla Àr nöjda och glada.

Den konservativa svÀng KD har tagit under Ebba Buschs ledarskap gillas inte av alla. LÄngt innan valet har det muttrats i kÀrnvÀljarnas led. För vissa av dem kommer innehÄllet i oktoberavtalet att bli droppen som fÄr dem att överge partiet, och det Àr inte sjÀlvklart var partiet ska hitta sina nya kÀrnvÀljare.

Det Àr numera trÄngt pÄ politikens högerkant och i valet mellan partierna Àr KD inte sjÀlvklart det första alternativet.