Parken Zoo gör vinst. Den ordkombinationen har inte hörts förr. Men så är det nu. För 2021 redovisas 16,5 miljoner plus.
Det behövdes några år för att ta sig hit – den privata ägaren Mimir Capital tog över Parken 2016. Det var uppenbarligen det som krävdes för att få bort de stora röda siffrorna som verksamheten visade i kommunal regi.
Pandemin har stökat till det en del. Nöjesparken har periodvis tvingats hålla stängt vilket har påverkat intäkterna framför allt 2020 men även 2021. Mot bakgrund av det får förra årets vinst ses som än mer av en prestation.
Eskilstuna kommuns vinst kom dock redan med försäljningen. När den var gjord slapp medborgarna täcka bolagets förluster i storleksordningen 10-30 miljoner kronor årligen. Vid en omsättning på runt 50 miljoner var det svårt att kalla det för något annat än ett svart hål.
Inga femårsplaner och vd-byten hjälpte under det kommunala ägarskapet. De stående förklaringarna till förlusterna var otur med vädret – för kallt, för varmt, för blött – och den korta inkomstbringande säsongen.
Dagens svarta siffror är dock inget mirakel. Allt handlar om att renodla ägarskapet och se till att varje aktör ägnar sig åt det som den kan och finns till för.
Parken Zoo ligger på samma breddgrad som tidigare. Men den drivs av en ägare som kan branschen och klarar av att vid behov investera för att utveckla verksamheten. Det är skillnad mot en kommun som drev Parken som en kommersiell sidoverksamhet långt från det kommunala uppdraget.
Parken Zoo har nu gjort samma resa som Furuviksparken i Gävle 15 år tidigare, och som Eskilstuna sneglade på. Den förlusttyngda verksamheten såldes först till personalen och 2010 till Parks and Resorts Scandinavia som satsade pengar och utvecklade parken.
Det går fortfarande att resa frågetecken kring Parken Zoo. Exempelvis kan man fundera på det etiska i stadsdjurparker som fenomen. Är det försvarbart att hålla vilda djur instängda på förhållandevis små ytor?
I det avseendet var dock kommunen knappast en bättre ägare än Mimir Capital. Parken figurerade tvärtom i en del skandaler kring hantering av djuren. Ytterst handlar det om, förutom lagstiftning, vilka förväntningar allmänheten har på en park av det här slaget och vad folk är beredda att betala för att se.
Under alla omständigheter är det bättre med en djur- och nöjespark som går bra och inte kostar skattebetalarna pengar än tvärtom.