âDet svenska regelverket bör vara lĂ„ngsiktigt hĂ„llbart och inte vĂ€sentligen avvika frĂ„n andra EU-lĂ€nders.â SĂ„ stĂ„r det i direktiven till den parlamentariska migrationskommittĂ©n.
Formuleringen om att inte avvika frÄn andra EU-lÀnder har ocksÄ förekommit mycket i debatten under de senaste Ären. DÀr brukar den anvÀndas som ett argument för restriktiv svensk flyktingpolitik och bygger pÄ förestÀllningen att Sveriges regler Àr för generösa i EU-sammanhang och bör anpassas nerÄt.
Men det Àr fel. Redan nÀr regeringen presenterade sin gir i november 2015 var ett tydligt budskap att svensk asyllagstiftning under de nÀrmaste Ären skulle ligga pÄ EU:s miniminivÄ. Det innebÀr den lÀgsta nivÄ i generositet som Àr tillÄten enligt internationella konventioner och Europeiska unionens regelverk för migration.
DÀr ligger Sverige i dag. Den parlamentariska kommitté som nu arbetar fram den nya flyktingpolitiken, utgÄr frÄn 2016 Ärs tillfÀlliga lag nÀr det kommer till skyddsgrunder, uppehÄllstillstÄndens lÀngd och regler för familjeÄterförening.
Hur de svenska reglerna faktiskt stÄr sig i förhÄllande till de andra EU-lÀndernas belyses ÀndÄ mycket sÀllan i offentligheten. Röda Korset har dock gjort det nu i tvÄ rapporter.
För nÄgra veckor sedan jÀmfördes lagstiftningen för familjeÄterförening i de 25 EU-stater som omfattas av unionens migrationsregelverk. JÀmförelsen visade att Sveriges regler efter förra Ärets lÀttnad ligger i EU:s mitt vad gÀller generositet, eller nÄgot Ät det mer restriktiva hÄllet.
Om Sverige dÀremot genomför det förslag som ligger pÄ migrationskommitténs bord, kommer den svenska lagstiftningen i den delen tillhöra unionens allra hÄrdaste. Vilket kommer göra det nÀrmast omöjligt för krigsflyktingfamiljer att Äterförenas i Sverige.
PÄ onsdagen presenterade Röda Korset en jÀmförelse mellan samma 25 EU-lÀnder vad gÀller lÀngden pÄ uppehÄllstillstÄnd. I Sverige fÄr konventionsflyktingar tidsbegrÀnsade uppehÄllstillstÄnd pÄ 3 Är som förlÀngs allteftersom medan alternativt skyddsbehövande (framför allt krigsflyktingar) fÄr uppehÄllstillstÄnd pÄ 13 mÄnader. Det Àr i princip EU:s miniminivÄ. Motsvarande genomsnittslÀngder i de andra EU-staterna Àr 5 Är respektive 3 Är.
Flyktingarna i Sverige fÄr sina uppehÄllstillstÄnd förlÀngda i de allra flesta fall. Beviljandeandelen ligger nÀra 100 procent. Men det faktum att uppehÄllstillstÄnden de Àr tidsbegrÀnsade och korta, sÀrskilt för alternativt skyddsbehövande, skapar osÀkerhet och försÀmrar förutsÀttningarna för etablering. Exempelvis blir vissa utbildningar stÀngda för den som formellt bara fÄr stanna 13 mÄnader i Sverige.
Den framtida asyllagstiftningen mÄste komma bort frÄn detta. UppehÄllstillstÄnden ska helst vara permanenta för alla flyktingar. I annat fall bör de tidsbegrÀnsade tillstÄnden vara tillrÀckligt lÄnga för att ge trygghet och öppna alla vÀgar till etablering.
Och Sverige bör behandla alla flyktingar lika, oavsett deras flyktskÀl.