Samhället stänger inte klockan fem

Kommuner som Eskilstuna behöver sträva efter att tillhandahålla platser på nattis.

Kommuner som Eskilstuna behöver sträva efter att tillhandahålla platser på nattis.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2024-08-19 18:44
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Samhället varken öppnar klockan åtta på morgonen eller stänger klockan fem på kvällen. All vårdpersonal kan inte gå hem, bussar och tåg måste rulla och produktionen på fabriken måste ofta fortsätta. 

Tusentals svenskar runt om i landet ser till att samhället fungerar och välfärden upprätthålls – dygnet runt. Det ska vi alla vara tacksamma för.

Men för att de ska kunna jobba behövs inte sällan att kommunerna även erbjuder ”omsorg på obekväm arbetstid” eller ”nattis”.

Men dagens lagstiftning tvingar inte kommunerna att erbjuda denna typ av omsorg.

Allt fler kommuner väljer därför bort att erbjuda nattis inte sällan av rena kostnadsskäl, vilket SVT rapporterat om. För fem år sedan, 2019, fanns verksamheten i 202 av landets 290 kommuner. Förra året hade antalet minskat till 167 kommuner samtidigt som antalet barn på nattis blir fler: 2019 var 4 839 barn inskrivna på nattis, motsvarande siffra 2023 var 5 423 barn. 

Fler inskrivna barn pekar på ett ökat behov av nattis. Det kan bero på de ekonomiskt tuffa tiderna. Föräldrar får ta de jobb som erbjuds – även om det innebär att de behöver jobba skift eller rent nattarbete. 

undefined
På nattis, som detta i Södertälje, får barnen en trygg plats att sova på när föräldrarna jobbar.

I Eskilstuna finns nattis fortfarande kvar. Men verksamheten är gravt underdimensionerad. Till tidningen säger rektorn för nattis, Sara Nilsson Back, att det finns plats för 20 till 25 barn. Varje år brukar man kunna ta in två eller tre barn. I dagsläget finns fler barn i kön till nattis än det finns platser. Drygt 30 barn väntar på en plats. 

Det innebär inte sällan år av väntan för dem. Det kan, enligt Sara Nilsson Back, ta upp till tio år innan en plats blir ledig. 

Eskilstuna kommun erbjuder nattis för barn från ett år. Barnen får gå kvar till och med vårterminen det år de fyller 13 år. Risken är således hög att många av barnen hinner bli för gamla för nattis innan en plats blir ledig. Det finns heller ingen garanti för att barnen ska få en plats. 

”Beslutet om att tillhandahålla denna typ av omsorg ligger hos lokala kommunpolitiker, säger Sara Nilsson Back till tidningen. 

Lagstiftningen är som ovan konstaterats inte tvingande – men den är inte heller helt kravlös.

Enligt Skolverket ska en kommun ”sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt.”

Det kan exempelvis röra sig om ensamstående vårdnadshavare eller två vårdnadshavare som jobbar natt eller skift. 

Till SVT säger Skolverkets jurist, Anna Medin, att kommuner inte utan vidare kan avstå från att sträva efter att tillhandahålla platser på nattis. ”Om man låter bli överensstämmer inte det med skollagen, säger hon. 

Det finns onekligen en hel del för de ansvariga politikerna i Eskilstuna att sträva efter – om de respekterar skollagen.