Trump-mobbens angrepp bör ge lärdomar till många

Trumpanhängare som brutit sig in i kongressbyggnaden möter en ensam polisman i en hall nära senatens plenisal. Till höger i bild en sydstatsflagga, använd som symbol av rasistiska högerextremister.

Trumpanhängare som brutit sig in i kongressbyggnaden möter en ensam polisman i en hall nära senatens plenisal. Till höger i bild en sydstatsflagga, använd som symbol av rasistiska högerextremister.

Foto: AP/TT

Ledare2021-01-07 10:45
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

En mobb, uppviglad av presidenten själv, stormade kongressbyggnaden och lyckades för några timmar stoppa sammanträdena i senaten och representanthuset.

Detta är vad Donald Trump lyckats åstadkomma, efter fyra år fyllda av hans hatfyllda agitation med lögner och smädelser. Det är för väl att väljarna valde bort honom, innan han hann ställa till ännu mycket mer skada, i USA:s demokrati och i världspolitiken.

Än är det några dagar kvar på hans ämbetsperiod. Det kan bli mer dramatik. Till och med det författningstillägg som kan användas för att vicepresidenten ska ersätta en otillräknelig president kan kanske bli aktuellt att använda.

Donald Trump hade gång på gång uppmanat sina militanta anhängare att samlas i Washington den dag då kongressen skulle formellt registrera att elektorsförsamlingen slutfört presidentvalet. Då skulle det gå ”vilt” till twittrade presidenten. Så blev det.

Presidenten och hans hänsynslöse vapendragare, förre New York-borgmästaren Giuliani, höll uppviglande tal på ett massmöte. Presidenten själv uppmanade deltagarna att marschera mot kongressen. Där var avspärrningarna och polisskyddet för svaga för att stå emot Trumps mobb.

Det kunde varit en scen från fascistiska kravaller i Paris på 1930-talet. Men det var USA efter fyra år av Trumps nedbrytning av samtalsklimat och demokratisk kultur.

Det var inte heller en engångshändelse. Förra året trängde Trumpanhängare, den gången beväpnade med automatvapen, in i delstatskongressen i Michigan. I Berlin misslyckades nyligen ett liknande försök av högerextrema demonstranter att i samband med en demonstration mot smittskyddrestriktioner storma riksdagshuset. Den nya radikaliserade högern kan, när den inte lyckas, ta till våldsamheter mot riksdagar.

När den lyckas överta makten, som i Ungern och Polen, går den in för att ändra spelreglerna, tysta eller överta medierna och utnyttja statsmakten för att hindra andra partier och oppositionsrörelser att åstadkomma maktskifte. USA:s institutioner var dock tillräckligt starka för att Trump inte skulle lyckas med något sådant under en första mandatperiod.

När han förlorade blev hans nya mytbildning att orsaken var ett omfattande valfusk. En lång rad påståenden om sådant fusk pumpades ut i Trumpanhängarnas propaganda. Inget av dem har visat sig ha någon verklig grund. De har fallit platt vid domstolsprövning. Men dessa påståenden om det ”stulna” valet ingick i den uppvigling som ledde till angreppet mot kongressbyggnaden, och som kan komma att få fler våldsamma följder.

Det som hänt är en ny påminnelse om hur farligt det blir när delar av konservatismen och andra som vill kalla sig ”borgerliga” luckrar upp skiljelinjen mot extremismen och lierar sig med ytterlighetsriktningar, för att ha dessa som understöd i inrikespolitisk maktkamp.

Det republikanska partiet har skadats i grunden av att endast en mindre del av dess företrädare på ett klart och konsekvent sätt tog avstånd från Trump. Först de allra senaste dagarna stötte Trump – genom krav på att vicepresident och kongress skulle tillgripa rena olagligheter – bort en något större del av de ledande republikanerna.

Detta kan nu komma att göra det lättare för den tillträdande presidenten Joe Biden. Han kan få rimliga samarbetsförhållanden med fler av de republikanska senatorerna, och därmed få med sig de 60 senatorer som ofta i praktiken behövs i lagstiftningsarbetet.

Vad Trump gått för har stått klart länge. Men anhängare och medlöpare har han fått i många länder.