Under en gryningsräd på tisdagsmorgonen slog Säkerhetspolisen (Säpo), med stöd av polisens nationella insatsstyrka, till mot flera platser i Eskilstuna, Strängnäs och Linköping. Fem personer greps. De är nu anhållna av åklagare misstänkta för stämpling till terroristbrott.
I ett pressmeddelande skriver Säpo att misstankarna gäller planer på terroristbrott i Sverige, som inte ska ha varit omedelbart förestående. De anhållna personerna bedöms ha internationella kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism. Enligt Säpo är detta ett av flera ärenden som man arbetat med efter koranbränningarna i januari, som ledde till internationella uppmaningar om attentat.
Räden genomfördes efter ett omfattande underrättelse- och utredningsarbete med stöd av bland annat Polismyndigheten.
I det här fallet har rättsväsendet fungerat precis som det är tänkt. Säpo har identifierat ett hot och har av allt att döma avvärjt ett terrordåd. En förundersökning är inledd och fallen kommer att prövas av domstol.
Det innebär inte att vi kan andas ut. Hoten mot det öppna demokratiska samhället kvarstår.
I sin årsrapport för 2022—2023 skriver Säpo om hoten mot Sverige och de är många.
Ryssland anses utgöra det enskilt största hotet mot Sveriges säkerhet och är den enda aktören i vårt närområde som utgör ett militärt hot. Säpo konstaterar att Ryssland, Kina och Iran bedriver omfattande underrättelseverksamhet och säkerhetshotande aktiviteter i Sverige.
Samtidigt har personer som ägnar sig eller sympatiserar med våldsbejakande extremism blivit alltmer digitala. Det är på nätet som personer numera radikaliseras och rekryteras till organisationer. I den digitala miljön är det lätt att hamna i allt mindre och isolerade bubblor där alla tycker likadant. Där kritiska åsikter och ifrågasättanden bannlysts.
Ensamagerande är en annan grupp av gärningspersoner som utmärks av att de är svåra att identifiera. Därmed blir det också svårt att förhindra deras dåd. Det visar inte minst mordet och förberedelsen till terroristbrott under Almedalsveckan 2022.
Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp, docent på Försvarshögskolan, har dock Säpo ”järnkoll” på den radikalislamistiska miljön. Han pekar särskilt ut Eskilstuna och Linköping som städer där det finns individer som är intresserade av attentat. Tillslaget i Strängnäs kallar Ranstorp dock lite "udda", eftersom det är kommun som tidigare inte förekommit i jihadistsammanhang.
Samma dag som Säpos gryningsräd slår förvaltningsrätten i Stockholm fast att det var fel av polisen att neka tillstånd för två koranbränningar i februari med motiveringen att koranbränningarna skulle öka risken för terrordåd i Sverige.
I ljuset av tisdagens händelser är det lätt att kritisera förvaltningsrättens dom. Men här måste man ställa frågan på sin spets. Vi behöver välja mellan att antingen värna våra grundläggande mänskliga fri- och rättigheter eller att anpassa oss efter dem som vill bekämpa dem.
Den dag vi väljer att vika oss för hoten och terrorn oss hamnar vi på ett sluttande plan.
En av Säpos uppgifter är att värna våra grundlagsskyddade rättigheter – även när de används för att provocera och testa gränser. Den här gången lyckades de med sitt uppdrag.