Unik dom stÀrker kampen mot hedersförtrycket

Tusentals barn och unga i landet har inte har samma möjligheter som sina kamrater att vÀlja hur de vill leva sina liv. Att vi lÄter det fortgÄ Àr inget annat Àn ett svek.

Tusentals barn och unga i landet har inte har samma möjligheter som sina kamrater att vÀlja hur de vill leva sina liv. Att vi lÄter det fortgÄ Àr inget annat Àn ett svek.

Foto: Lise Åserud

Ledare2023-08-17 19:05
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Mordet pĂ„ Fadime ƞahindal 2002 blev startpunkten för ett kollektivt uppvaknande. Det har gĂ„tt mer Ă€n 20 Ă„r sedan dess, men fortfarande Ă€r det som om stora delar av samhĂ€llet precis har vaknat och yrvaket försöker fĂ„ ett grepp om hederskulturen och dess konsekvenser. Andra har helt enkelt valt att trycka pĂ„ snoozeknappen och somnat om. 

Nyligen dömdes en mamma och en pappa med koppling till Eskilstuna av VĂ€stmanlands tingsrĂ€tt till fĂ€ngelse i ett Ă„r och tvĂ„ mĂ„nader för hedersförtryck, vilket tidningen skrivit om (17/8). Domen, som Ă€nnu inte vunnit laga kraft, Ă€r unik. Det lĂ€r vara första gĂ„ngen, eller Ă„tminstone en av de första gĂ„ngerna som den nya lagparagrafen om hedersförtryck lett till en fĂ€llande dom. 

SÄ sent som i juni rapporterade SVT att lagparagrafen som trÀdde i kraft den 1 juni 2022 Ànnu inte lett till nÄgra Ätal i landet. (SVT 1/6). Bristen pÄ Ätal grundade sig inte pÄ en avsaknad av fall med misstÀnkt hedersmotiv. Under Äret har flera utredningar inletts och lags ned.

Till SVT sĂ€ger Ă„klagaren Jessica Wenna, som Ă€r specialiserad pĂ„ hedersbrott att det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt och komplext att visa att en gĂ€rning har begĂ„tts med ett hedersmotiv. 

Det sĂ€ger sig sjĂ€lvt att det Ă€r svĂ„rare att bevisa att det Ă€r en kĂ€nsla av heder som motiverat att en viss gĂ€rning utförts. Men svĂ„rt Ă€r inte detsamma som omöjligt, vilket domen frĂ„n tingsrĂ€tten visar. 

Ska fler gÀrningsmÀn bli dömda krÀvs det att kunskaperna om hederskultur och kompetensen hur den ska motverkas förbÀttras. I första hand inom skolan, socialtjÀnsten, polisen och ÄklagarvÀsendet. De mÄste bÄde bli bÀttre pÄ att identifiera dem som utsÀtts, ge dem stöd och sÀkra bevisning.

Kampen mot hederskulturen kan dock inte bara föras inom rĂ€ttsvĂ€sendet. Hela samhĂ€llet mĂ„ste bidra för att bryta de normer som prĂ€glar hederskulturen – en familj i taget. Det Ă€r dock svĂ„rare Ă€n mĂ„nga tror. 

Trycket frĂ„n omgivningen i form av slĂ€ktingar och grannskap att upprĂ€tthĂ„lla hederskulturen Ă€r stort. De familjer som Ă€ndrar sin instĂ€llning drabbas inte sĂ€llan av ett flertal sociala och ekonomiska konsekvenser. Det leder inte sĂ€llan till att förĂ€ldrar som egentligen skulle vara villiga att se genom fingrarna med handlingar som anses normbrytande i stĂ€llet vĂ€ljer att utsĂ€tta sitt barn för hedersförtryck. 

TyvÀrr har deras val inte sÀllan underlÀttats av att samhÀllet i övrigt varit alltför villigt att kompromissa. Att det gÄtt förÀldrarna till mötes för att hitta en medelvÀg.

DÀrför finns fortfarande tusentals barn och unga i landet som inte har samma möjligheter som sina kamrater att vÀlja hur de vill leva sina liv. Att vi lÄter det fortgÄ Àr inget annat Àn ett svek.