Det är fortfarande ett allvarligt läge. Smittspridningen i Sverige och världen är fortsatt stor. Totalt vårdas 2 460 patienter för corona på sjukhus, enligt Folkhälsomyndigheten, vilket är fler än någon gång under våren.
Också de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen är stora. Förra veckan berättade tidningen att antalet företag som går omkull ökat. Under december gick 40 procent fler sörmländska aktiebolag i konkurs jämfört med samma månad förra året. För Sverige är det 30 procent. Med sådant följer ofta inkomstbortfall och arbetslöshet.
Mycket nöjes- och kulturliv, men också gudstjänster och föreningsliv har drabbats hårt av det nödvändiga i att begränsa och stänga ner. Att inte kunna umgås med vänner och familj på vanligt sätt och att behöva tänka på smittan, försämrar folks välbefinnande och psykiska hälsa. En del avstår dessutom att söka upp vården för att inte belasta den under ett redan ansträngt läge. När pandemin lagt sig blir det viktigt att sjukvården fångar upp dessa människor.
Vaccinet mot corona är ljus i detta mörker.
Dagarna före jul godkände EU:s läkemedelsverk, EMA, Pfizer/BioNTechs vaccin mot corona efter noggrann prövning. Ett första parti på ett mindre antal doser kunde snabbt levereras till medlemsstaterna, Sverige var ett av dem. Sörmlands första leverans var 200 doser.
Och nu rullar transporterna från fabrikerna på. 80 000 svenskar har vaccinerats, enligt Folkhälsomyndigheten. Läkemedelsföretaget Modernas vaccin har nyligen godkänts av EMA och Astra Zeneca har äntligen efter många om och men skickat in sin ansökan för godkännande av sitt coronavaccin.
Men hälften av Sveriges doser har ännu inte använts. Fullvärdigt skydd mot smittan fås genom att få två doser, med par veckors mellanrum. För att försäkra att varje första nålstick kan följas av ett andra har vissa regioner valt att hålla på en del av vaccindoserna.
Sådana avvägningar är svåra. Plötsliga stopp i transporter och produktion kan ske. Men några leveransproblem ser vi ännu inte av i Sverige. Att då sitta på många vaccinbehållare utan att nyttja dem innebär bara försenade och nödvändiga vaccinationen. Fler behöver få sin första dos.
Det finns också andra avvägningar som behövs göras när doserna kommer fram till vaccinatörerna. I fredags fick boende på Vingåkers särskilda boenden Ekgården och Humlegården möjlighet att få sin första dos (KK 12/1). Men det kom en överraskning med leveransen: antalet doser var fler än väntat. Ett 80-tal av personalstyrkan kunde därför också påbörja sin vaccination. Detta är bra. Varje vaccindos är viktig för att trycka undan smittan och få ett stopp på pandemin.
Även om vaccinet utgör ett hopp är det fortsatt viktigt att följa myndigheternas rekommendationer och regler. Företag, organisationer och medborgare måste fortsätta göra vad de kan för att minska smittspridningen. Stegvis vaccinering får inte heller leda till en faran-över-känsla och en kedjereaktion av minskat personligt ansvarstagande.
När faran är över och vaccinet utrullat, kan Sverige bit för bit lyfta på de restriktioner som kväver kultur, närings- och föreningsliv.