Vad hÀnder om du inte lÀngre kan försÀkra din bostad?

Nyligen stod det klart att Eskilstuna tagits med pÄ Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskaps lista över omrÄden med betydande risk för översvÀmning.

Nyligen stod det klart att Eskilstuna tagits med pÄ Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskaps lista över omrÄden med betydande risk för översvÀmning.

Foto: Rebecka Jonsson

Ledare2024-02-21 18:49
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Förra helgen kunde flera hushĂ„ll i Eskilshem och Årby inte lĂ€ngre spola i sina toaletter. Anledningen: snösmĂ€ltning och ymnig nederbörd hade satt kommunens avloppsnĂ€t pĂ„ prov, dĂ„ stora mĂ€ngder vatten hade trĂ€ngt in avloppsnĂ€tet.

Det finns sedan tidigare en översvĂ€mningsproblematik i omrĂ„det. 

I mĂ„ndags var problemen avhjĂ€lpta. Eller rĂ€ttare sagt den hĂ€r gĂ„ngen. För bristerna i VA-nĂ€tet Ă€r uppenbara. Det tillstĂ„r Ă€ven Martin Linse, gruppchef för VA-distribution pĂ„ Eskilstuna energi och miljö (EEM). Till tidningen sĂ€ger han att ”det Ă€r ett utmanade och kostsamt arbete att identifiera var det lĂ€cker och att det Ă€r ett lĂ„ngsiktigt arbete att Ă„tgĂ€rda problemen.”

Och det Àr inte bara i avloppsstammarna som det lÀcker in vatten. Det kan det Àven göra i dricksvattenstammarna. Risken att det kommer in bakterier i dem ökar nÀr marken översvÀmmas.

Att Ă„tgĂ€rda VA-nĂ€tet och rusta det mot översvĂ€mningar borde dĂ€rför vara en prioritet, men det Ă€r det inte. 

I Eskilstuna har EEM:s styrelse nyligen beslutat att de nÀstan 190 miljoner kronor som tidigare tappats bort i bokföringen och nu Äterförts bland annat ska anvÀndas till att slopa den tidigare aviserade höjningen av VA-taxan för 2024. Dessutom kommer höjningarna att bli begrÀnsade fram till 2027.

Med andra ord vĂ€ljer man att skjuta högst nödvĂ€ndiga renoveringar och underhĂ„ll av VA-nĂ€tet framför sig, Att notan tickar pĂ„ och blir allt högre verkar inte bekymra de ansvariga i styrelsen. 

Eller som EEM:s styrelseordförande Åsa Kullgren (S) uttryckte det i ett pressmeddelande: ”Det kĂ€nns vĂ€ldigt bra att styrelsen agerat snabbt.”

Men det kommer garanterat inte kĂ€nnas lika bra för dem som till slut kommer att behöva betala slutnotan. 

Nu Àr Eskilstuna inte den enda kommunen som skjuter underhÄllet av VA-nÀtet framför sig. I en fÀrsk undersökning frÄn branschföreningen Svenskt vatten kan de renoveringar och uppgraderingar som behöver göras av det svenska VA-nÀtet under nuvarande förutsÀttningar ta upp till 200 Är.

Det Ă€r tid som kommunerna och sĂ€rskilt inte Eskilstuna har. 

Att avloppen slutar att funka, eller att dricksvattnet mÄste kokas Àr bara nÄgra av de problem som kan uppstÄ vid kraftiga översvÀmningar.

Nyligen stod det klart att Eskilstuna tagits med pÄ Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskaps (MSB:s) lista över omrÄden med betydande risk för översvÀmning. Andra nykomlingar pÄ listan Àr bland annat: VÀsterÄs, GÀvle, Sundsvall och Varberg.

I Sverige finns 290 kommuner. MSB:s lista bestĂ„r av 26 omrĂ„den. En placering pĂ„ listan Ă€r dĂ€rför en kraftig varningssignal, sĂ€rskilt för stĂ€der – som likt Eskilstuna – ”fĂ„r maxpoĂ€ng”.

Även tidigare har risken för översvĂ€mning varit hög. Att Eskilstuna först nu Ă€r med pĂ„ listan beror pĂ„ en teknikalitet. Tidigare fanns ett krav pĂ„ att det redan skulle ha skett en översvĂ€mning, nĂ„got som Eskilstuna hittills varit försonat frĂ„n. 

EskilstunaĂ„n Ă€r den frĂ€msta orsaken till att kommunen hamnat pĂ„ listan. Om den översvĂ€mmas riskerar bostĂ€der och arbetsplatser, vĂ„rdinrĂ€ttningar, nyhetsredaktioner, kyrkor och kulturarv bland mycket annat att pĂ„verkas. 

Och konsekvenserna Ă€r betydligt större Ă€n att inte kunna spola pĂ„ toaletten. En översvĂ€mning kan pĂ„ kort tid slĂ„ ut mĂ„nga av de samhĂ€llsfunktioner som vi tar för givna. 

Det handlar om akuta Ă„tgĂ€rder som att vatten strömmar in i bostĂ€der och lokaler. Vatten, som Ă€ven förstör möbler, saker och orsakar sĂ€ttningsskador. Om att rĂ€ddningstjĂ€nsten inte kan bistĂ„ alla med pumpar. Att det kommer att ta lĂ€ngre tid att ta sig fram till nödstĂ€llda. 

Men det rör sig ocksÄ om ökad risk för avbrott i elnÀtet. Att det inte gÄr att köra pÄ vissa vÀgar. En ökad risk för att broar skadas eller rasar. Om slukhÄl som kan uppstÄ under asfalterade vÀgar och gÄngvÀgar. Om trÀd och stolpar som kan falla nÀr marken inte lÀngre Àr lika stabil. PÄ kyrkogÄrdar kan mÀnskliga kvarlevor rubbas.

PĂ„ lite lĂ€ngre sikt kan ras och skred bland annat bidra till att gamla föroreningar som legat dolda i marken kommer upp till ytan. Att dricksvattentĂ€kter kan förorenas, nĂ„got som inte fixas i en handvĂ€ndning. NĂ€r vattnet sjunker undan i översvĂ€mmande bostĂ€der tar inte sĂ€llan mögelangrepp över. 

Men att Eskilstuna Ă€r ett högriskomrĂ„de för översvĂ€mningar kan Ă€ven fĂ„ andra följder. HemförsĂ€kringarna blir dyrare. PĂ„ sikt kan det bli svĂ„rt eller omöjligt att försĂ€kra hus som Ă€r sĂ€rskilt utsatta. Det fĂ„r i sin tur till sin följd att vĂ€rdet pĂ„ husen kan rasa och de blir svĂ„ra att sĂ€lja. Bankerna kan börja neka bolĂ„n. 

Eskilstuna kommun, fastighetsÀgare och alla som pÄ nÄgot sÀtt kan beröras av översvÀmningarna har dÀrför inte nÄgot annat val Àn att kavla upp Àrmarna och jobba för att försöka minska översvÀmningsrisken.