Åkessons försvar av trolltrupperna är inte värdigt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till motangrepp mot granskningen av SD:s kommunikationsavdelning under tisdagen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till motangrepp mot granskningen av SD:s kommunikationsavdelning under tisdagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-05-14 15:35
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Manipulation av det demokratiska samtalet. Vad annars kan man kalla den påverkansverksamhet SD sysslar med, som TV4:s Kalla fakta nyligen avslöjat. 

De två programmen är i flera delar både hårresande och nedslående. Det är ett imponerande jobb som ligger bakom avslöjandet – även om det genomförts med den journalistiskt kontroversiella metoden wallraffande. 

Läs också Fredrik Petterssons S-krönika: Avslöjandet av SD:s trollfabriker måste få konsekvenser

I det första programmet blir den wallraffande journalisten medlem i SD och får så småningom jobb på den tidigare SD-ägda tv-kanalen Riks. Där blir det klart att den tillrättalagda bilden av vattentäta skotten mellan Riks och SD inte stämmer. Verksamheterna är fortfarande involverade i varandra – inte bara genom finansiering och de befinner sig i samma byggnad. Kalla fakta visade förra veckan att det finns ett djupt samarbete mellan SD:s kommunikationschef och Riks.

Men det stannar inte där. I det andra programmet kunde Kalla fakta avslöja ännu mer. Den wallraffande journalisten får efter två månader anställning på SD:s kommunikationsavdelning där han blir varse om att partiet avlönar en egen trupp av nätsabotörer – även kallade troll. Dessa rattar många anonyma konton på Facebook, Youtube, Tiktok och Instagram-konton med sammanlagt 260 000 följare, som under årets första tre månader delade tusen inlägg med 27 miljoner visningar. 

"Trollen" svartmålar invandrare, vilseleder om samhället, hänger ut och angriper politiska meningsmotståndare genom hänsynslöshet förklädd till humor. Den tidigare statsministern och S-ledaren Magdalena Andersson samt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är några som varit måltavlor för förlöjligandet och snedvridningar. Men även Tidöregeringens partier är i skottlinjen för SD-avdelningens förtroendeskadande verksamhet. I programmet pratas det exempelvis om hur KD:s nyblivna toppkandidat till EU-parlamentet Alice Teodorescu Måwe ska tryckas till. Även L-ledaren Johan Pehrson och Moderaternas Tobias Billström angrips av de anonyma trollen som står på SD:s lönerullor.

Kommunikationsavdelning? Knappast. Vilseledningscentral passar bättre.

Att Tidöpartierna reagerar och vill få svar och förklaringar från (SD-ledaren) Jimmie Åkesson och SD är fullt begripligt. SD har genom sina trollkonton vänt sig mot de sina egna samarbetspartier. Det är ett tydligt brott mot Tidöavtalet som KD, L, M och SD skrivit under på. I det står det klart och tydligt att samarbetspartierna ska "uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare." SD har med hjälp av sina anonyma trollkonton passerat denna gräns – med råge. Tidöregeringens företrädare måste kräva alla kort på bordet. Som ansvarigt för sitt parti ska Jimmie Åkesson kunna förklara hur partiet kunnat ha egna trollkonton och hur detta kunnat ske mitt framför näsan på honom. 

Men i SD-boken är anfall bästa försvar. På tisdagen gick Åkesson ut på Youtube i ett videoklipp och varnade för en "inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget" och kallar granskningen för "hämningslös kampanjjournalistik". Det är så här Åkesson tar emot kritik från fria och granskande medier, när hans egna led i utstuderad hemlighet och utan tydlig avsändare har vilselett folk och demoniserat invandrare samt politiska meningsmotståndare.

SD:s påverkansmetoder försvårar ett demokratiskt fungerande samtal och undergräver förtroendet för politiken. Det är inte värdigt. Det är inte respektfullt.