VÀgen till nykterhet bör kommunen underlÀtta

Beslutsfattarna retrÀtt i frÄgan om VÄrnÀs Àr tillfÀllig. Idéerna att lösgöra Eskilstunas missbruksvÄrd frÄn behandlingshemmet lever kvar.

Beslutsfattarna retrÀtt i frÄgan om VÄrnÀs Àr tillfÀllig. Idéerna att lösgöra Eskilstunas missbruksvÄrd frÄn behandlingshemmet lever kvar.

Foto: Roger Culmsee

Ledare2022-06-13 21:21
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Att lĂ€mna missbruk bakom sig Ă€r inte en enkel sak. Det kan vara svĂ„rt att i första hand erkĂ€nna ett beroende, oavsett om det Ă€r alkohol eller narkotika. För mĂ„nga kan det ocksĂ„ vara tungt att söka professionell hjĂ€lp för att bryta detta skadliga beteende. DĂ€rför bör kommuner underlĂ€tta för mĂ€nniskor att söka det stöd de behöver. 

PĂ„ mĂ„ndagen kunde tidningens lĂ€sare ta del av en berĂ€ttelse om kamp med missbruk av alkohol och andra skadliga substanser. Delarna om hans barndom prĂ€glas av otrygghet, vĂ„ld och alkohol Ă€r sorgliga saker – en bakgrund han tyvĂ€rr delar med mĂ„nga andra med liknande missbruksproblematik.

Detta Ă€r en viktig pĂ„minnelse till politiker och medborgare om alkoholens och narkotikans skador pĂ„ mĂ€nniskor, pĂ„ samhĂ€llets olika delar – men ocksĂ„ pĂ„ ekonomin. Politiker och myndigheter behöver verka för minskad tillgĂ„ng pĂ„ alkohol och för att stoppa gĂ€ngens narkotikalangning. FrĂ„gan om missbruksvĂ„rd skulle behöva uppvĂ€rderas – inte, som alldeles för ofta, glömmas bort.

VĂ€gen frĂ„n missbruk till nykterhet Ă€r ofta allt annat Ă€n rak. Det görs klart i intervjun. Det kan krĂ€vas flera försök innan behandlingarna biter. Att bryta tidigare mönster och hitta nya sammanhang som inte prĂ€glas av missbruk görs inte i en handvĂ€ndning, men behöver göras. DĂ„ mĂ„ste det finnas verkliga vĂ€gar in i missbruksvĂ„rden och ut ur beroendet. NĂ€r kommuner lovat bostad till nyktra alkoholister och tidigare missbrukare behöver löftena hĂ„llas. Detta har det varit si och sĂ„ med i Eskilstuna – dĂ€r det finns exempel pĂ„ att nynyktra behövt söka sig till Stadsmissionens hĂ€rbĂ€rge trots att de gjort allt de borde.

RÄdgivning till missbrukare och deras anhöriga Àr ocksÄ betydande. I Eskilstuna finns beroendemottagningen VÀgen i Eskilstuna. En sÄdan verksamhet ska inte underskattas.

Samtidigt Ă€r det inte nog. I Eskilstuna har delar av missbruksvĂ„rden varit utsatt för en del hugg frĂ„n förvaltning och politik de senaste Ă„ren. DĂ€r har man velat skĂ€ra och stĂ€nga ned det ena och andra med hĂ€nvisning till att det skulle vara dyrt. Bland annat har VĂ„rnĂ€s behandlingshem varit i skottgluggen. 

Dit kan de som missbrukar alkohol eller narkotika vĂ€nda sig utan att ta vĂ€gen om socialtjĂ€nsten. Det Ă€r ett sĂ€tt att ge vĂ„rd snabbare utan kommunens utredningar och beslutsprocesser. Det sĂ€nker tröskeln för att söka vĂ„rd – stigmat att ta sig till socialtjĂ€nsten för hjĂ€lp Ă€r för mĂ„nga fortsatt verkligt tungt.

Beslutsfattarna har gjort en tillfÀllig retrÀtt i frÄgan om VÄrnÀs. Men idéerna att lösgöra kommunens missbruksvÄrd frÄn behandlingshemmet lever kvar. Detta behöver medborgarna komma ihÄg nÀr de ska rösta i höst.