Regionens hyreskarusell är inte lätt att förstå sig på

Regionen flyttar runt sina verksamheter och säger sig spara 1,3 miljoner kronor. Samtidigt har man hittills i år betalat minst 1,5 miljoner kronor för en enda tom lokal.

Dyra lokaler. Regionen har tecknat ett 20-årigt hyresavtal i Gallerian. Nu flyttar delar av Habiliteringen in i lokalerna som stått tomma sedan februari.

Dyra lokaler. Regionen har tecknat ett 20-årigt hyresavtal i Gallerian. Nu flyttar delar av Habiliteringen in i lokalerna som stått tomma sedan februari.

Foto: Madelene Hergils

Ledare2024-09-17 18:43
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

I förra veckan meddelade Region Sörmland att man kommer att flytta delar av habiliteringsverksamheten i Eskilstuna till vårdcentralen Gallerians tidigare utrymmen. Samtidigt får Hjälpmedelscentralen mer plats, då den tar över delar av de lokaler som Habiliteringen lämnar på Fraktgatan i Eskilstuna

Att man hittat en ny verksamhet för den tomma lokalen i Gallerian är utmärkt. Sedan vårdcentralen stängdes i februari har lokalerna stått tomma. 

I november förra året sa verksamhetsområdeschefen för avdelning Regionservice Helena Söderquist till tidningen att regionen tecknat ett standardavtal med fastighetsägaren Kungsleden som sträcker sig mellan 2019 och 2039. Och det är en för regionen dyr lokal det handlar om. Enbart kallhyran uppgår till 3 miljoner kronor per år.

Region Sörmland har med andra ord i runda slängar hittills i år betalat 1,5 miljoner kronor för en tom lokal. Detta i en tid när regionen blöder pengar. 

Men varför det tagit så lång tid att hitta en alternativ verksamhet berättar inte regionen. Redan i oktober förra året hängde nedläggningshotet över Gallerians vårdcentral. Så ansvariga tjänstemän och politiker har nästan haft ett år på sig att hitta alternativa användningsområden. 

Men bättre sent än aldrig. 

Nu flyttar habiliteringsverksamheten i form av hörsel- och dövmottagningen, synmottagningen och tolkcentralen in i Gallerians lokaler. Därmed blir verksamheten mer lättillgänglig för många.

Lokalförändringarna ska dessutom leda till en besparing för regionen. ”Totalt innebär de olika lokalförändringarna en besparing på omkring en miljon kronor årligen,” skriver regionen i ett pressmeddelande.

Hur är lite svårare att förstå.

undefined
Lokalerna har stått tomma sedan februari. Kallhyran har kostat regionen drygt 1,5 miljoner kronor.

I ett mejlsvar till ledarredaktionen redogör Moderaterna i Region Sörmland för hur det går till. 

Hjälpmedelscentralen får visserligen större lokaler än man har i dag på Fraktgatan, men den totala ytan som regionen hyr minskar med cirka 700 kvadratmeter, när Habiliteringen flyttar ut, vilket innebär lägre hyreskostnader för regionen.

Regionen tecknar ett nytt hyresavtal i de lokaler som Habiliteringen lämnar och Hjälpmedelscentralen tar över. Hyran blir ”mycket lägre” i dessa lokaler än tidigare. Men Hjälpmedelscentralen behöver ändå betala cirka 350 000 kronor mer i hyra än tidigare. 

Regionen behöver inte betala hela den här summan. Ansvaret för Hjälpmedelscentralen delas mellan regionen och Eskilstuna kommun. De betalar därför 50 procent av hyran var. 

Enligt Moderaterna är det den minskade lokalytan i kombination med det nya hyresavtalet som ger den stora besparingen: Cirka 1,3 miljoner kronor. 

Hyran i Gallerian är oförändrad, men när Habiliteringen flyttar in betalar regionen inte längre för tomma lokaler. 

Det är inte helt enkelt att få ihop siffrorna. På totalen minskar regionens kostnader, men för de enskilda verksamheterna ökar hyreskostnaderna. Frågan är bara hur mycket.

I regionen har de olika verksamheterna egna budgetar. I den ingår hyran för de lokaler man nyttjar. Regionen har ett eget internt debiteringssystem för lokaler där kostnaderna mellan verksamheterna omfördelas. Vad hyreskostnaderna för Habiliteringen och Hjälpmedelscentralen hamnar är därför svårt att veta. Men hyreskostnaden som belastar verksamheterna lär bli högre än tidigare.

Det finns även andra frågor som lämnas obesvarade. 

Hur kunde regionen teckna ett dyrt hyreskontrakt på 20 år för lokalerna i Gallerian, utan möjlighet att säga upp kontraktet i förtid? Att Habiliteringen kunde flytta in är bra. Men det hade sannolikt gått lika bra att hitta en annan central lokal med lägre hyra. Tomma lokaler saknas inte i Eskilstuna centrum.

Hur många liknande "standardavtal" som den för lokalerna i Gallerian har regionen tecknat? Dyra lokaler som man sitter fast i under decennium.

Kommer Habiliteringen och Hjälpmedelscentralen att kompenseras för att de får högre hyreskostnader? Om inte, hur klarar dessa verksamheter i så fall sin budget? Kommer de att behöva skära i sin verksamhet för att ha råd med de nya lokalerna? 

Kommer regionen att förhandla om fler hyresavtal? Om man kunde spara mycket pengar på säga upp Habiliteringens kontrakt och omförhandla det borde det vara möjligt i fler fall. Är det något man kommer att göra?