Det krävdes en lång rösträkning för att säga det med absolut säkerhet: Joe Biden blir USA:s president under de kommande fyra åren.
Den blivande presidenten blir den äldste i landets historia – 78 år vid tillträdet. Den som betraktar åldern som en risk bör se även den andra sidan av saken. Sällan om någonsin har USA haft en president med en så lång erfarenhet av politiskt arbete.
Men historia skrivs nu i fler avseenden. USA har aldrig haft en kvinnlig president och inte heller en kvinna som vice president. Inte förrän nu när Kamala Harris, som har jamaicansk och indisk bakgrund, blir den första kvinnan på vicepresidentposten, vilket är betydelsefullt för kvinnors jämlikhetskamp i USA liksom på många andra håll i världen.
Det var inget statligt organ som på lördagseftermiddagen svensk tid meddelade segraren i valet. På det här stadiet och under en tid framåt finns det ingen myndighet som kan göra det i USA. I stället var det de stora medierna som, baserat på inrapporterade röstsiffror, oberoende av varandra kunde ge en prognos som alla vet kommer att stå sig.
Det visar om inte annat styrkan i en demokrati. Fria medier bygger genom sin journalistik upp en trovärdighet som gör att deras slutsats om utgången av ett jämnt val får närmast officiell karaktär.
Den trovärdigheten och auktoriteten är särskilt viktig i en politisk miljö som har blivit problematisk. Den bortröstade Donald Trump har inte mildrat sin hållning sedan valnatten. Tvärtom. Han erkänner sig inte besegrad utan hävdar att han har vunnit valet men utsatts för valfusk. Flera nyhetskanaler fick till och med avbryta direktsändningen av presidentens uttalande från Vita huset för att tillbakavisa hans påståenden för vilka det inte finns några bevis.
Ett svagt, destruktivt och djupt demokratifientligt presidentskap slutar i självförnedring och ovärdighet. Efter sig lämnar Trump ett sargat och splittrat land. Att försöka lappa samman det samt hantera coronapandemin blir Joe Bidens främsta prioritet i närtid.
Omvärlden väntar samtidigt på att den nye presidenten bygger upp det som Trump har rivit ner i landets internationella relationer. Världspolitiken saknar USA:s ledarskap i klimatfrågan och ett konstruktivt amerikanskt förhållningssätt i handelsrelationerna. Västdemokratierna väntar på att USA åter blir en pålitlig allierad i försvars- och säkerhetspolitiken.
Från amerikansk utgångspunkt handlar det mycket om att USA ska återvinna världens respekt. Det återstår att se hur pass väl Joe Biden kommer att lyckas med det. Men att det blir bättre än nu är tveklöst. Från den botten dit Donald Trump drivit USA:s anseende finns bara en väg.