Revoltromantik tryggar ingen vÀlfÀrd

Foto:

GÀstkrönika 2023-03-21 10:55
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FransmÀn lever nu betydligt lÀngre, liksom svenskar gör. LÀngre liv och bÀttre hÀlsa ger större arbetsförmÄga. Fler i arbete kan dÄ finansiera bland annat vÄrden för större Ärskullar ovanför 80 Är.

Men fransmÀn, mÄnga av dem, drar sig tillbaka frÄn arbetslivet medan de Ànnu i mÄnga Är kan vara fullt arbetsföra. Det underlÀttas av ett pensionssystem som sÀrskilt för en del yrkesgrupper stimulerat till att tidigt lÀmna arbetslivet. Det skilde 2019 omkring fyra Är för kvinnor och fem för mÀn mellan Sverige och Frankrike, nÀr yrkesverksamma gÄr frÄn arbete till pension.

I Frankrike finns en utbredd men ohĂ„llbar illusion att de i lĂ€ngden kan ha ett vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€lles förmĂ„ner pĂ„ hög vĂ€steuropeisk nivĂ„ – men arbeta fĂ€rre Ă„r och bidra mindre till de skattebaser ett vĂ€lfĂ€rdssystem mĂ„ste vila pĂ„. Med Ă„ldrande befolkning blir det mer och mer ohĂ„llbart.

Frankrike har en reformregering, som försöker ta itu med brister och systemfel som, om inget görs Ät dem, kommer att undergrÀva social vÀlfÀrd och sabotera samhÀllsekonomin.

Det pensionssystem presidenten Macron och hans mittenregering vill ha bygger pÄ det som i Sverige och en rad andra lÀnder, över det mesta av den politiska skalan, ses som grundlÀggande: Att vÀlfÀrd kommer ur arbete. NÀr vi blir friskare och lever lÀngre behöver pensionssystemet mer finansiering om det ska vara hÄllbart med ett ökande antal Àldre.

I mĂ„ndags fick den franska regeringen igenom bland annat en höjning av huvudregeln för pensionsĂ„lder till i VĂ€steuropa högst vanliga 64 Ă„r – onödigt lĂ„gt men ett steg framĂ„t mot att vĂ€lfĂ€rd upprĂ€tthĂ„lls med arbete. Beslutet genomfördes med det som i fransk grundlag motsvarar att en regering i andra lĂ€nder stĂ€ller förtroendefrĂ„ga pĂ„ att en proposition gĂ„r igenom, och avgĂ„r ifall den förlorar.

I Frankrike Àr ordningen i stÀllet att regeringen kan fÄ sitt förslag antaget utan omröstning, men att detta snabbt kan rivas upp med misstroendeomröstning mot regeringen. I mÄndags vann regeringssidan mot tvÄ sÄdana misstroendeförslag. Pensionsreformen gÄr dÀrmed vidare.

För att fÀlla regeringen har yttre vÀnstern samspelat med den extrema högern, i Frankrike leds bÄda av uppenbara Putinstödjare. Landets orepresentativa och oansvariga fackliga topporganisationer har satt igÄng politiska strejker. Med antiparlamentariska metoder har de försökt tvinga regeringen pÄ knÀ. VÄld pÄ gatorna, brÀnder och angrepp mot partiexpeditioner har förekommit.

En del borgerliga som vill undergrÀva en reformkraftig mittenregering har i det lÀget spelat med i yttre högerns och yttre vÀnsterns taktik och en del av deras ledamöter röstade för misstroendeförklaring.

De har inte lyckats. Och det som pÄgÄtt i fransk ytterkantsopposition Àr inget som förtjÀnar att ses med drömska 68-ögon och nyhetsrapporteras med överslÀtande kravallromantik.

Åke WredĂ©n Ă€r tidigare medarbetare pĂ„ ledaredaktionen.