S starka siffror skymmer deras kris

Joakim Broman

Joakim Broman

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2022-12-05 18:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det alltid bra att gå starkt i opinionen? Fråga någon i en partiledning och de kommer säkert att känna sig tvingade att svara ja. Opinionssiffror ska förr eller senare omsättas i ett valresultat, och då kan det knappast vara en nackdel att ligga bra till innan dess.



Efter veckans partisympatiundersökning från Statistiska Centralbyrån (1/12) finns dock ändå anledning att fundera över frågeställningen. Där är nämligen Socialdemokraterna den stora vinnaren, med ett väljarstöd på 34,6 procent – upp 4,3 procentenheter sedan valet. 

S plockar väljare från alla partier utom V och SD. Alla andra partier utom V backar dessutom. Inte minst har stödet för Tidöpartierna sjunkit rejält veckorna efter regeringsförklaringen.

 

Men är det skäl att fira eller anledning till självrannsakan? Socialdemokraterna har inte gjort särskilt mycket själva för att förtjäna uppgången. Man plockar poäng på att regeringen sviker vallöften som S var emot för bara ett par månader sedan. Det stora oppositionspartiet opponerar sig varken mot de omfattande omläggningarna av migrations- eller kriminalpolitiken, utan försöker snarare ta äran av dem för egen del.

Socialdemokraterna kan säkert leva gott ett tag på att kritisera en regering i en svår sits. Fler löften kommer att svikas, lågkonjunkturen kommer att bli tuff ekonomiskt. Men vad är partiets plan inför nästa val?


Valförluster och svaga opinionssiffror leder inte till tårta och champagne. Fördelen är dock att de kan skapa ett krismedvetande som leder till nödvändig förändring. 

Men Socialdemokraterna har inte löst något av de problem som orsakade valförlusten: en obefintlig ekonomisk politik, ett regeringsunderlag som inte kommer överens, och ett fokus på regeringsduglighet som undergrävts av misstag, skandaler och bristande framsynthet inom en rad politiska områden. 

Ändå tycks man inte rädas något som liknar en repris på årets valrörelse.

 

I GP-redaktören Adam Cwejmans podd "Samtal med Cwejman” (8/11) är Payam Moula, chefredaktör för socialdemokratiska tankesmedjan Tiden, inne på samma spår. S gjorde inte ett dåligt valresultat och har inte en opinionsmässig kris efter valet. Instinkten blir att inte gunga båten utan sitta stilla och hålla kursen.

 

"Det finns nog inget svårare läge i ishockey än att leda med 3-0”, ska hockeyspelaren och experten Håkan Södergren ha sagt. Något liknande kan sägas om opinionsläget efter ett val. De flesta kommer att föredra en ledning framför att ligga under, men när en hel säsong ska spelas är det inte säkert att en stark start gör en redo för finalserien.

Joakim Broman är fristående liberal skribent