De som varnade för Ryssland fick rätt

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2022-03-02 19:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni är många som varit Putins nyttiga idioter, skriver journalisten Lisa Bjurwald i Expressen Kultur (2/3), och lyfter fram en rad exempel på hur skribenter och debattörer under många år förmildrat, försvarat eller urskuldat ett allt aggressivare Ryssland.

Minnesgoda läsare kanske kastas tillbaka till 1990-talet, då en het debatt om "medlöparna” till den sovjetiska regimen tvingade fram avböner och ursäkter. Den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark tillhörde dem som med skärpa och frenesi kastade ljus på de som – medvetet eller omedvetet – hade försvarat förtrycket.

Det kan tyckas oviktigt att fokusera på enskilda debattörers åsikter när kriget rasar i Ukraina. Men ett annat sätt att se på det är att vi måste ta samhällsdebatten och dess konsekvenser på allvar. När Johan Croneman kallar den säkerhetspolitiska debatten "oanständigt ensidig” och menar att det "knappast är möjligt” att anklaga Ryssland för expansionism (DN 18/1), är det möjligen en småsak, men ändå ett bidrag till den diskurs som i Sverige gör gällande att hotbilden är kraftigt överdriven. 

Sådana exempel finns det tyvärr fler av, långt fler än Bjurwald får plats med i sin text. Sveriges tidigare Moskvaambassadör Sven Hirdman upprepade så sent som dagarna innan invasionen sin uppfattning om att rädslan för Ryssland är överdriven. Tidigare utrikesministern Hans Blix har på samma sätt under lång tid manat oss att förstå att Rysslands ambitioner bara handlar om dess egen säkerhet och Natos påstådda expansion, snarare än om viljan att återupprätta landets fornstora dar. I mitten av februari jämförde Blix i Studio Ett (14/2) situationen i Ukraina med Kubakrisen 1962, och menade att Ryssland nu agerar på ungefär samma sätt som USA gjorde när Sovjetunionen ville placera missiler på Kuba.

Kalla krigets världsbild, med sina "intressesfärer” och "buffertzoner” har dröjt sig kvar i den svenska debatten, och man kan hävda att det är precis den sortens föreställningar – i Sverige men också i Europa – som lett till den nuvarande situationen. Vladimir Putin har under 15 års tid gradvis trappat upp sina aggressioner. Men det har bortförklarats med att Putin bara svarar på Natos "expansion”. 

Det är dags att göra upp med den bilden en gång för alla. Ukraina har rätt att närma sig EU och Nato därför att de är ett självständigt land. Idén om att väst skulle hålla emot för att bevara terrorbalansen mellan "intressesfärerna", urholkar den självständigheten. De som varnade för Ryssland har fått rätt. Det vore på sin plats för en del debattörer att erkänna det.  

Joakim Broman är fristående liberal skribent.