Du måste inte älska Sverige för att vara svensk

Foto: Pressbild

Gästkrönika2024-04-12 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DN:s reportage (22/3) om Socialdemokraternas Lawen Redar, utsedd att ta leda arbetet med S:s arbete för att minska segregationen i Sverige, är en uppvisning i trött triangulering. Det är sorglig läsning för alla som önskar en kraftfull opposition till dagens höger-höger- något-mindre-höger-regering. 

Socialdemokraterna verkar inte stå Liberalerna efter i att anpassa uttolkningen av ideologi efter vad som för stunden verkar fungera opinionsmässigt. Citat efter citat bildar ett skolboksexempel på sluten nationalism och en verklighetsbeskrivning som cementerar snarare än luckrar upp murar mellan människor.

Lawen Redars mest häpnadsväckande citat är påståendet ”För mig räcker det inte att du bara är svensk på papperet. Du ska också vara det i hjärtat.”. 

Det är givetvis praktiskt svårt, för att inte säga omöjligt, att kontrollera vad någon ”är i hjärtat”. 

Som definition av svenskhet är det också försåtligt av andra skäl.Man behöver absolut inte älska Sverige för att vara svensk. Man kan till och med avsky Sverige och ändå vara svensk. I programmet ”Världens dåligaste språk” påminde Fredrik Lindström om hur ”osvensk” har en positiv klang på svenska – något som är rätt unikt. August Strindberg ska ha skrivit att han behövde ”resa för att laxera Sverige och svensk dumhet ur mig …” (Brev till Carl Otto Bonnier, 1884)

Så gott som alla svenska nationalikoner verkar under perioder, kortare eller längre, rest från Sverige. Paris, Jerusalem eller Danmark har tjänat som inspiration, uppmuntrat till nya tankar och skapat nya relationer.

Det vore naivt att påstå att kulturella faktorer inte spelar någon roll för integrationen. Det finns otaliga exempel på att det inte räcker att ha jobb och prata språket för att anses svensk. 

Samtidigt är det viktigt att erkänna politikens begränsningar. Att känna samhörighet och delaktighet är viktigt, men kan inte kommenderas fram med politiska medel. 

Att kräva någon sorts inre kärlek till landet Sverige är en återvändsgränd i både teori och praktik, och gör samhällsgemenskapen en otjänst. Att koppla svenskhet till en inre känsla lämnar walkover till godtyckliga bedömningar av vem som är svensk och inte. Hårdraget kan en person "göra allting rätt": äta sill, deklarera i tid, tiga i hissen och irritera sig på särskrivningar, men ändå anklagas för att inte vara riktigt svensk av någon som ogillar denna person. 

Lawen Redars analys av vad som krävs för att vara svensk står i direkt kontrast till en frihetlig syn på samhället där människan står i fokus. Där samhället binds ihop av en gemensam syn på rättigheter, skyldigheter och möjligheter att leva som man vill i den mån det inte skadar andra.

Påståendet att ”man måste vara svensk i hjärtat” borde få både liberaler att reagera och formulera ett konkret alternativ för den som inte skriver under på en lika praktiskt som politiskt omöjlig definition av svenskhet som Lawen Redar och S numera för fram.

Karin H Zelano är doktor i statsvetenskap och fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån