Estland prÀglas av allvarets lugn

Foto: Sörmlands Media

GÀstkrönika2022-02-20 16:45
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den estniska huvudstaden Tallinn Ă€r en vacker Östersjöhamn, med sin Hansahistoria och en blick vĂ€nd mot havet och de mĂ„nghundraĂ„riga nordisk-baltiska transportleder som förenar vĂ„rt hörn av vĂ€rlden. FrĂ€ndskaper vĂ€rda att vĂ€rna och bejaka. 

SÄ hÀr i februari bjuder staden pÄ tövÀder och vintervindar. Detta i en tid dÀr de flestas ögon följer nyhetsflöden och annan medierapportering med fokus pÄ Ukraina. Det Àr en europeisk grannstat som, precis som Estland, Lettland och Litauen, har som mÄl att aldrig mer bli trampad under en rysk eller sovjetisk stövel.

Det Ă€r en allvarlig tid, och Estland prĂ€glas av ett allvarets lugn. Vi har aldrig varit sĂ„ nĂ€ra ett storkrig i Europa sedan Sovjets undergĂ„ng. UppmĂ€rksamheten pĂ„ Putin-regimens militĂ€ra förflyttningar och det vĂ€pnade maktsprĂ„ket i riktning mot grannlĂ€nderna, Ă€r en aktiv vaksamhet. Hotet mot Ukraina tvingar Europas demokratier och Natos medlemsstater att fokusera pĂ„ egna fotfĂ€sten och gemensamma behov av vĂ€rnkraft och handlingskraft. 

Dagens Ryssland Ă€r en stark vapenmakt, men ingen ekonomisk jĂ€tte. De imperialistiska tongĂ„ngarna drivs av fantomsmĂ€rtor frĂ„n kalla kriget, samt av hur tsar- och Moskvariket en gĂ„ng expanderade historiskt. Som erövrare och kolonialmakt. 

Putinregimen har inte rÄd med en befolkning som vÀnder blicken inÄt och efterfrÄgar mer demokratiska samhÀllens fördelar. NÀr Belarus modiga befolkning stÀllde sig nÀrmast mangrant upp för ett par Är sedan i protest mot förtrycket och diktaturen, vÀxte oron i Moskva. Motmedlen mot demokrati-kraven var att bistÄ diktatorn i grannstaten med ett mer vÄldsamt förtryck, samt aktivt omvandla omrÄdet till en rysk buffertzon, ett marschomrÄde mot vÀst.

Ukraina har inte gĂ„tt att skrĂ€mma till lydnad. Den ryska ockupationen av Krimhalvön och kriget i Donbas­omrĂ„det har manat till motstĂ„nd. Den ryska militĂ€ra uppladdningen lĂ€ngs Ukrainas grĂ€nser utvidgar hotbilden. 

Ryssland Ă€r en före detta stormakt med kĂ€rnvapen. Regimen har föga intresse av att förbĂ€ttra livet för ryssarna i allmĂ€nhet. Maktens energi lĂ€ggs pĂ„ hot, propaganda, vapenskrammel och entrĂ€get arbete för att skapa söndring i Europa – och i vĂ€st som helhet.

För ett land som Estland, dÀr den imperialistiska grannen stÄr ett stenkast bort, Àr detta inget nytt. Det ingÄr i vardagsbilden. Sverige har okunniga ytor kvar att tÀcka.

Den nyutkomna Ärsboken frÄn estniska underrÀttelsetjÀnsten inleds med ett tydligt besked: Ryssland Àr redo att gÄ i krig mot Ukraina. Krigsförberedelserna Àr omfattande och syftar till att förÀndra sÀkerhetslÀget i Europa som helhet.

För svensk del Ă€r det nĂ„got att ta rask lĂ€rdom av – och förbereda oss mer, bĂ€ttre och snabbare pĂ„ vad som kan hĂ€nda. Estland Ă€r en entrĂ€get aktiv röst inom Nato och EU för mer av gemensam samsyn, sĂ€kerhet och beredskap.

Det demokratiska vÀsts styrka vÀxer av dess förmÄga att hÄlla ihop och höja priset för en frÀmmande makts möjlighet att nÄ destruktiva mÄl. Med eller utan Natomedlemskap Àr Sverige en del av denna gemenskap. Vi har att göra vÄrt.

Olof Jonmyren Àr politisk redaktör pÄ Södermanlands Nyheter (C)