EU:s migrationspakt bidrar inte till mer frihet

Foto: Privat

GÀstkrönika2024-04-16 05:03
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att VÀnsterpartiet och Sverigedemokraterna Àr överens hör inte till vanligheterna, men nÀr Europaparlamentet den 10 april röstade för ett nytt migrationspaket tryckte bÄde högerytter och vÀnsterytter pÄ röd knapp (DN 10/4)

V och SD hade dock vitt skilda uppfattningar om varför EU:s nya gemensamma migrationspolitik behövde stoppas. Tiden fÄr utvisa om nÄgra av deras farhÄgor besannas.

GodkÀnner ministerrÄdet förslaget, som kallas migrationspakten, fÄr en mÄngÄrig politisk strid ett slut. Detta innebÀr bland annat att medlemslÀnderna ska ha enhetliga regler för grÀnskontroller vid unionens yttre grÀns samt en ny solidaritetsmekanism mellan staterna.

En av paktens mer kontroversiella delar handlar om att medlemslĂ€nder som inte vill ta emot asylsökande ska kunna betala för att slippa. Prislappen för att inte delta i omfördelningen Ă€r visserligen hög – men om alla lĂ€nder önskar köpa sig fria kommer ett vakuum att uppstĂ„.

Nu ökar invandringen till EU. NivĂ„erna börjar nĂ€rma sig dem som rĂ„dde under migrationskrisen 2015. Den nya gemensamma politiken Ă€r inte tillrĂ€ckligt för att hantera detta – sĂ€rskilt inte nĂ€r lĂ€nder kan vĂ€lja bort sitt ansvar. 

MĂ„let med migrationspakten Ă€r att fĂ€rre mĂ€nniskor ska sökas sig till unionen. Efter omröstningen skrev den moderata europaparlamentarikern Tomas TobĂ© pĂ„ plattformen X att EU nu kan “minska ekonomisk migration”.

InvandringsfrĂ„gan Ă€r politiskt sprĂ€ngstoff i hela Europa och inget land vill egentligen ta ansvar för mĂ€nniskor som söker ett bĂ€ttre liv, oavsett skĂ€l. Trots att det kallas för en solidaritetsmekanism, visar funktionen just det motsatta. Det Ă€r sorgligt att det bĂ€sta EU kan Ă„stadkomma Ă€r en antipolitik, i stĂ€llet för att faktiskt bygga system för mĂ€nniskor som vill ha ett bĂ€ttre liv.

Det finns sĂ„klart Ă€ven positiva delar av migrationspakten. SĂ€rskilt vĂ€lkommet Ă€r snabbspĂ„ret, som inom en rimligare tid Ă€n i dag ska ge besked om en person bedöms ha skyddsbehov eller inte. Skyldigheten att hjĂ€lpas Ă„t vid en flyktingkris Ă€r Ă€ven det en förbĂ€ttring frĂ„n den tidigare ordningen. Men faktum kvarstĂ„r att mĂ€nniskor far illa nĂ€r rika lĂ€nder sĂ„som Sverige inte vill bidra.

Moral och politik Ă€r inte skilda vĂ€sen. Det borde vara sjĂ€lvklart att ta emot mĂ€nniskor som vill söka sig till ett annat land nĂ€r hemlandet Ă€r sargat – och det Ă€r möjligt att skapa system som tillĂ„ter det. 

Kvalificering till vĂ€lfĂ€rd, sĂ€nkta trösklar pĂ„ arbetsmarknaden och en fri bostadsmarknad Ă€r exempel pĂ„ Ă„tgĂ€rder som skulle kunna förbĂ€ttra integrationen i Sverige samtidigt som kostnaden för migrationen skulle minska. Just nu saknas dock intresset i bĂ„de Europa och Sverige för att diskutera migration som en möjlighet för individen. 

EU:s migrationspolitik Àr lÄngt ifrÄn perfekt. Det finns flera frÄgetecken kring hur den fungerar i praktiken. Men det Àr vÀlkommet att unionen tar ett stort kliv ifrÄn ett förÄldrat system som faktiskt orsakats mÀnniskors död. Förhoppningsvis kommer det i framtiden att vara möjligt att Äterigen öppna EU och Sverige för de som söker ett bÀttre liv.

Elin Venholen Àr fristÄende centerpartistisk skribent pÄ Liberala NyhetsbyrÄn