Förfalskningar driver hotbilden mot Sverige

Foto:

Gästkrönika2023-11-24 15:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns inget skydd mot det förfalskade och förvrängda i sociala medier. Det är snarare en tung del av det som driver trafik – och ekonomi. Det gäller allt från X och TikTok till Facebook och Instagram. Hög användning, hög spridning är hjärtat i sociala medier, lögner och falsarier driver på intäkter. Därför sitter det också långt inne att sätta stopp för skräpet. 

Trots att det sätter människors säkerhet och liv på spel. Minns att Twitter – numera X – fick en ny ägare just för att öka utrymmet för spridning av uppviglande, extremistiskt skräp. 

En faktisk händelse, ett uppmärksammat tal eller en laddad situation kan vara politiskt anmärkningsvärd i sig, men som omformas till något annat. Typexemplet är det våldsamma drevet mot Sverige och socialtjänsten. Omhändertagande av barn handlar om en omsorg om barns bästa, barn som far illa. Alla föräldrar förstår inte varför detta sker. 

När hotbilden mot Sverige höjdes i slutet av sommaren var det åtminstone delvis som en följd av den här typen av förstärkningsprocesser. Koranbränningarna nyttjades på liknande sätt.

”Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat till att betraktas som ett prioriterat mål. Detta hot bedöms nu kvarstå under en längre tid”, sade Säpochefen Charlotte von Essen då.

Nu har det svenska utrikesdepartementet varnat för att detta sker på nytt. I veckan höll statsminister Ulf Kristersson en uppmärksammad öppen frågestund i Göteborg. Högljudda motdemonstranter kunde inte tåla att han varnade för antisemitism som en följd av Hamas brutala terrorattack – och att Israel har rätt att försvara sig. Filmer av hans tal har försetts med en förfalskad översättning som nu sprids för fullt. 

Så länge vi har internationella sociala medier med liten eller ingen ambition att motverka hat och hot, sajter utan starka kontrollfunktioner mot våldsbejakande drev då kommer den här sortens propaganda att vara effektiv. Judehat, västhat och så vidare får billig och lätt genklang i diktaturer med islamistiska drag. Det gäller även andra stater med hög mottaglighet för antisemitism och ett budskap om det dekadenta väst som vill krossa islam som tro.

Det här har väldigt lite att göra med om Sverige har en höger- eller vänsterstyrd regering. Konfliktytan är betydligt större än så. Det är en kamp om vår världsordning och dess regelverk. Därför attackeras demokratiska samhällens öppenhet och friheter. Konstruktiva samtal mellan oliktänkande ska förlora mot järnnävarnas kraft och folkmassors pulserande hat. Allt detta ska underlätta för diktaturers globala och regionala maktambitioner, för Ryssland, Kina, Iran och så vidare. 

I det stora hela är ingen av dessa stater intresserad av Sverigebilden i sig. Blodiga terrordåd som en följd av lögner och hatstinna drev är en del av de tänkbara effekterna. Den moderna bilden av demokratins framgångsrika, fria samhällen ska krossas. Och privatägda globala medier spelar med, för egen, kortsiktig vinnings skull. 

Olof Jonmyren är politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Texten har tidigare publicerats där