Glöm inte papporna i förlossningsvÄrden

.

.

Foto: Sörmlands Media

GÀstkrönika2021-01-10 18:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att bli förÀlder Àr livsförÀndrande. Man kan fÄ en ny förstÄelse för sig sjÀlv och sina förÀldrar, liksom en fördjupning av sin kÀnsla av ansvar och anknytning. Men smÄbarnsÄr innebÀr ocksÄ sömnbrist, fÀrre vuxenkontakter och en kÀnsla av att inte rÀcka till som förÀlder.

Det sistnÀmnda Àr tydligast hos nyblivna mödrar, men oro, lite sömn och nya rutiner gÀller förstÄs för bÄda förÀldrar. Det kan leda till förlossningsdepression, Àven kallad PPD.

FörstÄelse för detta har ökat pÄ senare Är. Mer PPD-forskning bedrivs. Riktlinjer och system har tagits fram för att tidigt efter förlossningen undersöka kvinnors psykiska hÀlsa. Det Àr bra. Mellan 10 och 15 procent av kvinnor som fött barn upplever PPD.



Sex till Ätta veckor efter födsel kallas mödrarna in till en screening med EPDS-verktyget. Vid mÄttliga depressiva symtom erbjuds en serie stödsamtal, och vid djupare depression blir psykolog- eller psykiatribesök aktuellt.

Men det saknas system och verktyg för att fÄnga upp hur partnern, alltsÄ den som inte burit barnet, mÄr efter förlossning. Normalt erbjuds partnern ett samtal hos barnavÄrdscentralen (BVC) tre till fem mÄnader efter nedkomsten.

Det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n tillrĂ€ckligt. Var fjĂ€rde nybliven pappa har besvĂ€rande depressiva symtom, enligt en ny studie frĂ„n psykologerna Elia Psouni och Anna Eichbichler vid Lunds universitet. Och ungefĂ€r lika mĂ„nga mĂ€n som kvinnor drabbas av faktisk PPD, enligt studien. ÄndĂ„ finns inga verktyg för att hantera detta.

Att erbjuda ett samtal Àr förstÄs bÀttre Àn inget. Men i samtalen med mödrarna har BVC-sköterskorna ett standardiserat sÀtt att skatta och samtala om mödrarnas psykiska hÀlsa. I partnerns fall finns inte det. Det Àr Àn mÀrkligare. Depressioner drabbar hela familjer.

 

Normalt sett drabbas var tionde pappa alltsÄ av PPD. Men mellan var fjÀrde och varannan drabbas om modern ocksÄ gör det, enligt Pacific Post Partum Support Society. Den förhöjda risken tar dagens screeningprogram knappast hÀnsyn till. Det riskerar i sin tur att cementera ohÀlsan.

För de depressiva symtomen ökar efter det första Äret, framför allt bland fÀder, enligt Maude Johansson som 2019 disputerade vid Linnéuniversitetet pÄ en avhandling om PPD pÄ lÄng sikt.

Johansson undersökte 700 mödrar och 646 fĂ€der. TvĂ„ Ă„r efter förlossningen upplever var tionde mor och var tjugonde far PPD. Ett halvĂ„r senare hade andelen depressiva pappor fördubblats. Ökningen bland mammor var mindre.

Johansson lyfter fram hur pappornas symtom Àr svÄrare att upptÀcka, och att primÀrvÄrden i dag inte har resurser att stödja bÄda förÀldrar. Det bekrÀftas av en svensk studie frÄn 2017 av drygt 400 BVC-sköterskor, dÀr tvÄ av tre upplever att de saknar förmÄga att stötta pappor som de stöttar mammor.

 

Det finns alltsÄ systematiska brister i hur vÄrden bemöter och behandlar familjer, fastÀn det Àr hela familjens vÀlmÄende som barnhÀlsovÄrden ska fokusera pÄ. Det hÀmmar kvinnor och mÀn frÄn att arbeta och bidra ekonomiskt och socialt till samhÀllet. DÀrtill kan det skapa fler otrygga barn. En förÀlder som mÄr dÄligt har inte orken eller nÀrvaron att möta sitt barn fullt ut.

Sverige tar lÄngsamma steg mot mer jÀmstÀlldhet. Om fler pappor mÄr sÀmre allt lÀngre efter att ha blivit förÀlder kommer de stegen att förkortas. I vÀrsta fall uteblir de helt.


Gustav Juntti Àr fristÄende liberal skribent.