Kan det vara rätt att mörda en diktator?

Foto: Pressbild

Gästkrönika2024-07-30 06:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett mordförsök har ägt rum i USA, landets tidigare president Donald Trump har blivit beskjuten. USA är en demokrati, och i en demokrati är det genom våra argument och ord som vi i allmänna val avsätter våra ledare. Inte genom våldsdåd. 

Men mordförsöket på Donald Trump väcker en intressant och mycket principiell fråga. När, om någonsin, har ett folk rätt att med våld avsätta sina ledare?

För att vara extra tydlig så försöker jag med denna text inte på något sätt legitimera det som hänt, det hör som sagt inte hemma i en demokrati. Frågan är dock i vilka kontexter det kan vara legitimt? Vad gör man till exempel om man inte kan avsätta sin ledare i allmänna och fria val? Vad gör man om de som styr ens land har bestämt sig för att du och din familj ska dö?

Hur man besvarar den frågan är djupt rotat i hur man ser på människor, individer, makt och samhället. Det är faktiskt en av de viktigaste frågorna i politisk filosofi, vilket är kodspråk för är att väldigt många gubbar har lagt väldigt mycket tid på att fundera på det här.

Två av de gubbarna heter John Locke respektive Thomas Hobbes. För att hårdra det hela så menade Hobbes att en härskare fick sin rätt att härska genom att han skapade ett stabilt samhälle med lagar och regler

Locke å andra sidan tyckte att en härskare fick sin rätt att härska genom folkets godkännande – om deras rättigheter inskränktes menade John att härskarens rätt försvann.

Vi som föredrar demokrati tenderar att vara fans av den senare förklaringen. Men var går egentligen gränsen, och vilka rättigheter kan man inskränka och fortfarande vara en legitim ledare?

För att illustrera så kan man använda ett annat exempel, någon som nog alla skulle vara överens om var ett legitimt mål för ett mordförsök, Adolf Hitler. Det kan verka dramatiskt att använda den värsta diktatorn i världshistorien som exempel, men det finns ändå en ,relevant koppling.

Den 20 juli 1944 försökte militärer i Nazityskland att undanröja Hitler för att försöka sluta en separat fred med västmakterna. Som bekant dog inte Hitler den dagen och kriget fortsatte i ett år till.

Var gränsen går för när det är okej att bruka våld mot staten är ingen lätt fråga

Men det är en fråga vi alla borde ställa oss: Hur ser vi till att stoppa auktoritära krafter med demokratiska medel – innan de hinner avskaffa dem?

Alternativet är nog någonting alla helst vill undvika

Jonathan Törnstrand är återkommande gästkrönikör på Eskilstuna-Kurirens ledarsida och ordförande för Luf Sörmland