Gästkrönika
Kritiken mot Senior Materials etablering i Eskilstuna har varit massiv. På punkt efter punkt har företaget kritiserats av allt från oroliga medborgare till myndigheter. Kritiken har till stor del handlat om den miljöfarliga verksamhet de planerar att bedriva i sin fabrik, men det har också återkommande lyfts allvarliga problem med arbetsmiljön och villkoren för de anställda.
I en debattartikel i tidningen hävdar företagets HR- och kommunikationschef Cecilia Vallin att ”det är tydligt att bilden av oss påverkas ännu mer negativt på grund av att vi är ett företag med kinesiska ägare.” Men just frågan om vem som äger fabriken har tagit väldigt lite plats i debatten. Det är dock högst relevant, att det är ett kinesiskt bolag borde helt klart leda till eftertanke.
Kinesiska bolag är inte jämförbara med andra företag med utländska ägare. Det går inte att utesluta att de är en del av Kinas geopolitiska maktstrategi.
”Belts and Road Initiative" är ett av det kinesiska kommunistpartiets projekt, som enligt dem själva går ut på att bygga infrastruktur i fattiga länder och på så sätt koppla samman världen ekonomiskt, med centrum i Kina. Det kan ju låta nobelt och fint, att osjälviskt vilja hjälpa fattigare länder. Men i verkligheten liknar det mer en aggressiv indrivningsverksamhet.
Kinesiska staten finansierar infrastruktur i utvecklingsländer till sms-låneränta, och när länderna inte kan betala tillbaka sina skulder beslagtar man infrastrukturen eller hotar med att göra det för att utöva politisk påtryckning.
Men det är inte bara mot fattigare länder som Kina försöker använda sin ekonomiska makt. Även rika länder i Europa är av intresse, och i Europa är Sverige ett av de länder som har allra mest utländska direktinvesteringar från Kina. Ett exempel är den djuphamn som ett kinesiskt företag ville bygga i Lysekil, det skulle bli Nordens största containerhamn. Som tur är avbröts projektet efter bland annat skarpa invändningar om säkerhetsrisker från tunga experter.
Det är naturligtvis farligt att låta en fientligt inställd främmande makt kontrollera viktig infrastruktur i vårt land. Exempelvis ger det dem intim kunskap om hur delar av vårt civilförsvar är uppbyggt och vilka de svaga punkterna i samhällsbärande transportkedjor är. Det ger dem också möjlighet att rakt av slå ut viktig infrastruktur.
Kinesiska företag är därför mer problematiska än andra. Dels så vet vi att den kinesiska staten använder utländska direktinvesteringar som geopolitisk strategi, det är ett hot som bland annat Säpo ofta lyfter. Dels fungerar inte kinesiska företag som andra. I Kina har det styrande kommunistpartiet rätt att tvångsförvärva en del av vilket företag de vill. Staten får, genom en så kallad gyllene aktie, rätt att tillsätta en representant i styrelsen som har rätt bestämma vad företaget gör. Det här innebär att vi inte ska se kinesiska företag som en fri näringsverksamhet, utan som en förlängning av den kinesiska staten.
Till råga på allt införde också Kina en ny spionlag 2017 som slår fast att alla kinesiska medborgare har en skyldighet att samarbeta med staten i underrättelsesyfte, detta gäller även företag och medborgare som finns utanför Kina. Ett företag som ifrågasatts i det här sammanhanget är Tiktok. Företaget samlar in mycket information om sina användare och det har inte gått att säkerställa att den kinesiska saten inte bedriver otillbörlig påverkan av innehållet och att datahanteringen är säker
Kina har särskilt sedan Xi Jinpings makttillträde 2012 visat sina kort, de har tydligt signalerat att de inte bara vill vara en del av den internationella gemenskapen utan dominera den. Trots att det i över ett decennium har gått ut tydliga signaler om att Kina inte är att lita på, har det funnits en enorm naivitet bland beslutsfattare kring vad det egentligen betyder att låta Kina äga samhällsviktig verksamhet.
Det finns alltså goda skäl att betrakta vissa kinesiska bolag med skepsis. Det handlar inte om rasism, utan om Sveriges säkerhet. Det behöver även svenska kommunpolitiker inse.
När det blev klart 2021 att Senior Materials skulle etablera sig i Eskilstuna uttryckte kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) sig så här: ”Vi är givetvis oerhört stolta och glada över att äntligen kunna välkomna Senior till Eskilstuna, Sverige och Europa.”
Sedan dess har det dock hänt saker, vi har fått en ny lag om granskning av utländska direktinvesteringar som gör det enklare att säga nej till dem. EU har börjat arbeta mer systematiskt med att säkerställa vårt strategiska oberoende. Men det spelar ingen roll hur bra lagar och regler vi har om inte också lokala beslutsfattare drar upp huvudet ur sanden och förstår allvaret i situationen.
Vi blir betydligt tryggare om vi håller Kina en liten bit ifrån, så här nära borde inte en främmande makt få gå.
Jonathan Törnstrand är återkommande gästkrönikör på ledarsidan och ordförande för Luf Sörmland