Klockan tickar i sommartidsfrågan

.

.

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2021-03-28 19:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagom till att det blir läge att ställa fram sina utemöbler är det återigen dags att ställa fram klockan. Under natten till söndagen gick vintertiden, den så kallade normaltiden, över till sommartid.

Det var tänkt att vi européer skulle ställa fram klockan för sista gången i vår. Men byråkratiska blockeringar inom EU sätter stopp.

 

Sommartiden är ett relativt nytt fenomen som kritiserats för att vara osmidigt och rent av hälsofarligt. Det var först 1980 som sommartiden infördes i Sverige, men den tillämpades redan 1916 i Tyskland och Österrike för att spara energi genom att nyttja det naturliga ljuset under kvällarna.

Det är däremot omdebatterat om det sparade morgonljuset får oss nordeuropéer att göra av med mindre energi (och pengar) på grund av våra ljusa sommarnätter (Forskning & Framsteg 5/3 -18).

 

Forskningsresultaten är stundvis motsägelsefulla, vilket även EU-kommissionen konstaterade 2014 i en rapport om sommartidens konsekvenser. Olika studier pekar på både för- och nackdelar med omställningen. Den ekonomiska aspekten representerar inte hela bilden. Den största stötestenen är framförallt omställningens efterföljande hälsoproblem.

Dels leder sommartiden till att vår dygnsrytm rubbas rejält. Det är rent av livsfarligt, enligt Expressens hälsosajt Hälsoliv (23/3). Förekomsten av hjärtattacker ökar precis som risken för psykisk ohälsa och därmed också risken för att självmord begås.

Sömnbristen gör oss både okoncentrerade i arbetet och när vi kör bil. Trafikolyckorna tenderar att öka efter vi gått över till sommartid, liksom antalet omkomna djur som skräckslaget möter de morgontrötta bilisterna. En annan mindre rolig hälsoeffekt i pandemin är att sömnbristen riskerar att försämra vårt immunförsvar.

 

EU-kommissionen och Europaparlamentet tog 2019 ställning för tidsomställningens avskaffande. Den sista tidsomställningen sattes nu till helgen, men frågan hänger ännu i luften.

Förslaget som röstades igenom i parlamentet skickades senare till ministerrådet som återremitterade förslaget till kommissionen. Kommissionen menar i sin tur att de inte alls ska utreda frågan vidare innan rådet beslutar om en gemensam inriktning (Bloomberg 11/3). 

 

Regeringen har inte heller tagit ställning kring Sveriges position i frågan, varken gällande avskaffandet i sig eller huruvida det är vinter- eller sommartiden som ska bli den nya normaltiden (SvD 23/10- 20). Det som däremot borde vara önskvärt är att EU gemensamt når en harmonisering över avskaffandet samt angående vilken normaltid som ska gälla.

Det är sannolikt inte den sista gången som klockorna vrids fram i slutet av mars. Även bortsett från pandemin är frågan viktig för människors liv och hälsa på både kort och lång sikt.

Klockan tickar i dubbel bemärkelse när ministerrådet förhalar beslutet in absurdum. EU borde bryta låsningarna och driva frågan i hamn. Ju förr tidsomställningen avskaffas, desto bättre.

Linnea Hylén är fristående liberal skribent.