Öppenhet gör Ukraina bättre

Foto: LNB

Gästkrönika2023-08-30 18:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid sidan av försvaret mot de ryska inkräktarna pågår i Ukraina en annan kamp. Den förs mot ukrainare som använder kriget för att orättfärdigt berika sig själva. I den frontlinjen står hederliga politiker, poliser, åklagare, domare och inte minst stora delar av civilsamhället där journalister har en nyckelroll.

Ett område som uppmärksammats mycket är militära inköp där pengar sipprat ut genom överpriser och leveransbluffar. En annan verksamhet, som på senare tid fått ljuset på sig, är olika korrupta upplägg för smitning från krigstjänst. I grunden är detta ingenting nytt. De som haft pengar och kontakter har i Ukraina alltid kunna skriva sina egna regler. Men nu står mer på spel. Efter den fullskaliga ryska invasionen i februari 2022 införde Ukraina krigstillstånd och försvarsplikt för män mellan 18 och 60 år. De får inte lämna landet utan måste stå till förfogande för att rycka in.

Utreseförbudet är en förutsättning för att hålla ihop systemet. Utan det hade Ukraina fått betydligt större social snedrekrytering i krigstjänsten, spänningar i samhället och ohållbara påfrestningar på stridsmoralen.



Systemet har dock läckor. Precis som folk kunnat köpa sig fria från värnplikten i fredstid, har de gjort det även i krigstid. Uppgifter om mutmetoder och -belopp – 2 000, 5 000 eller 10 000 dollar – har snurrat ända sedan storkrigets början.

Det vanligaste sättet är att få ett falskt läkarintyg om olämplighet på grund av allvarliga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. För att bluffpappret ska godkännas krävs även smörjning av de ansvariga på det ukrainska pliktverket. De mest företagsamma mutkolvarna där erbjuder färdiga upplägg med ”egna” läkare som gör det som behövs. Den som har fått sitt undantag är fri att resa ut ur Ukraina.

Häromveckan avslöjade ukrainska säkerhetstjänsten flera sådana fall i Kiev, Charkiv, Odessa, Ternopil och Rivne där pliktverkschefer skrivit ut falska intyg, som befriade folk från tjänstgöring. Det vanligaste var medicinska diagnoser men även bluffanställningar – som gränskorsande lastbilschaufförer – öppnade för männen att lämna landet.



I maj berättade nättidningen Ukrainska Pravda om chefen för pliktverket i Odessa. Hans familj visade sig äga bostäder i Spanien och bilar för motsvarande 50 miljoner kronor, vilket inte kan förklaras med familjens legala inkomster. Chefen är nu under utredning.

Skandalerna har varit så besvärande att president Volodymyr Zelenskyj, för två veckor sedan, kände sig tvungen avsätta alla länschefer för pliktverket och granska alla nytillsättningar särskilt noga. I samma veva offentliggjordes att ett hundratal utredningar satts igång och ett trettiotal åtal väckts sedan det fullskaliga krigets början mot personer inom denna krigssmitarverksamhet.

I grunden handlar problemet om att upprätthålla rättsstatens principer, att lagar ska följas och gälla lika för alla. Det är den del av det ukrainska demokratibygget som är mest ofärdigt. Men det är till stor del de ukrainska fria medierna som lägger byggstenarna. Det är deras avslöjanden som driver på för förändring.


Alex Voronov är fristående liberal skribent på Liberala nyhetsbyrån och tidigare politisk redaktör på tidningen